Home » Merken

Hanwag

HANs WAGner werd in 1896 in Jetzendorf geboren. Hij richtte het bedrijf Hanwag op en gaf het zijn naam. Daarvoor had hij, net als zijn vader en grootvader het schoenmakers vak geleerd. Ook zijn beide broers, Alfred und Lorenz Wagner, werden schoenmaker en net zoals Hans richtten zij hun eigen bedrijf op: Hochland und Lowa.

Meer dan 50 jaar Alpine ervaring

1919

Hans Wagner leert in München de edele kunst van het dubbelstikken. Deze maakwijze wordt tegenwoordig nog maar door weinig schoenmakers beheerst-maar bij HANWAG zorgvuldig onderhouden.

1921
Hans Wagner maakt zich zelfstandig en opent in Vierkirchen – waar HANWAG tot op heden nog steeds gevestigd is – zijn eerste werkplaats. Daar vervaardigt hij maatschoenen en voert reparaties uit. Om een inkomen te genereren, bezoekt hij de boerenbedrijven in de omgeving om in ruil voor eten als dagloner oud schoenwerk te repareren.

1922
Een handelaar uit de regio hoort van de kwaliteit van het schoeisel en neemt de distributie op zich. Het bedrijf loopt zo goed dat Wagner vier leerlingen ter werk stelt en zijn eerste huis bouwt.

1926
De vraag naar schoenen houdt aan. Wagner bouwt de werkplaats uit en neemt de eerste naaisters aan.

1936
Voor de Olympische winterspelen in Garmisch-Partenkirchen maakt Hans Wagner de eerste skischoen—uit leer. Rond deze tijd neemt hij ook zijn neef Josef Wagner aan. Deze leert het schoenmakersvak en zal later het bedrijf overnemen.

1945
Na de oorlog wordt de marketing langzaam aan belangrijker. Hans Wagner wil zijn bedrijf een goede naam geven en noemt het na enige overweging ‚Hawa’.

1952
Josef Wagner moet – omdat er al een textielfabrikant blijkt te zijn met dezelfde naam - de naam veranderen en doet dat gemakshalve in: ‘HANWAG’.

1956
HANWAG exposeert voor het eerst op de sportbeurs in Wiesbaden. Uit deze beurs ontstaat later de ISPO. Josef Wagner leert daar Klaus Obermeyer kennen, die als emigrant in Amerika in de ski-business werkt. In de daarop volgende jaren is HANWAG exclusief leverancier van skischoenen voor Obermeyer. Tig-duizenden paren worden onder de merknaam ‘Garmisch’ naar Noord-Amerika geëxporteerd.

1970
Met de ‘Haute Route’ brengt HANWAG de eerste speciale Ski-tourschoen op de markt.

1980
Met de vakkundige adviezen van Sepp Gschwendtner, een legende in de Duitse sportkletter-wereld, maakt HANWAG als een van de eerste producenten een speciale sportkletter-schoen. In de tachtiger jaren begint de grote trend „Outdoor“. Of het nu wandelen, trekking, backpacken of bergbeklimmen is, dichtbij of ver weg, het trekt de mensen naar buiten. HANWAG concentreert zich vol op deze markt en stopt met het vervaardigen van skischoenen.

1987
HANWAG brengt de eerste speciale schoen voor het paragliden op de markt, opnieuw met ondersteuning van de actieve ‘Gswendtner-Sepp’. Tot op heden is HANWAG in dit segment wereldwijd marktleider.

1996
HANWAG introduceert de ‘Alaska GTX’, een trekkingschoen uit leer met een GORE-TEX® voering. Vandaag de dag is deze schoen nog steeds een bestseller en wordt bijna onveranderd geproduceerd. Begin 2014 wint de Alaska het plakaat ‘trekkingklassieker ‘ van het Duitse tijdschrift ‘OUTDOOR”

2004
Sepp Wagner verkoopt – er zijn geen opvolgers binnen de familie- zijn bedrijf aan de Zweedse Fenix Outdoor AB (o.a. eigenaar van de merken Fjällräven, Primus, Brunton en Tierra). Het koopcontract bevat een clausule waarin beschreven wordt dat de standplaats in Vierkirchen moet blijven en alle arbeidsplaatsen behouden moeten worden.

2006
Fenix Outdoor bouwt nieuw in Vierkirchen: Opslag, administratie en productie. Tot op heden worden alle alpiene-schoenen evenals de ambachtelijk veeleisende schoenen in Vierkirchen geproduceerd. HANWAG runt met partners verdere exclusieve werkplaatsen in Kroatië, Hongarije en Roemenië, die dezelfde hoge kwaliteit leveren als in Vierkirchen.

2009
Sinds 2009 voorziet HANWAG alle haar speciale winterschoenen van de innovatieve en zelf ontwikkelde IceGrip zool. Fijn gemalen glassplinters worden in de gummi-zool verwerkt en bieden zo zeven keer meer grip op ijs en gladde oppervlaktes als de traditionele gummi-samenstellingen.

2011
HANWAG viert het 90 ste bedrijfsjubileum met het slogan: „90 Years of Alpine Experience“. Als dank aan haar klanten – „de Bergbeklimmer“ – biedt zij de Duitse Alpenvereniging een nieuwe bivakhut aan die op de Jubiläumsgrat (tussen Zugspitze en Alpspitze) geplaatst wordt.

Als eerste Duitse producent van trekkinschoenen biedt HANWAG met Real Custom Made individueel geschoeide maatschoenen aan. Met de modernste scan-techniek wordt voor iedere voet een individuele leest gemaakt, waarop de schoen op maat gemaakt wordt. Onze maatschoenen worden uitsluitend door experts in Duitsland vevaardigd en onderstrepen onze rol als pasvorm specialist.

2012
Als eerste producent van berg-en trekking schoenen verwerkt Hanwag Bio-leer als bovenmateriaal. Voor de voering van de drie nieuw ingevoerde Bio-modellen wordt plantaardig gelooid keer gebruikt. Het is chroomvrij en daarmee antiallergeen.

2013
Om mensen met Hallux Valgus pijnvrij wandelen mogelijk te maken, brengt HANWAG in 2013 het eerste model met de speciaal ontwikkelde Bunion-Leest op de markt. Intussen biedt HANWAG drie Hallux-modellen aan – meerdere staan gepland.

HANWAG wereldwijd: Samen met zusteronderneming Fjällräven opent HANWAG in New Yorkse staddeel Soho een Epic-Store – kort daanrna volgt de opening van een Epic-Store in Amsterdam.

 

Uitrusting - 30 mrt 2017

De Banks II GTX is een lichte, waterdichte wandelschoen geschikt voor tochten door de Nederlandse polder tot huttentochten met lichte bepakking in het middengebergte. In deze wandelschoen is de vernieuwde fijnere Cordura textiel verwerkt. De combinatie van deze vernieuwde Cordura textiel en nubuckleer zorgt voor een lichtgewichte en duurzame schoen.

Uitrusting - 22 feb 2017

Met de Makra Urban heeft Hanwag een comfortabele lage schoen ontwikkeld, die ideaal is voor korte wandelingen en voor alledaags gebruik én die er ook nog eens heel sportief uitziet.

Uitrusting - 5 dec 2016

De Rådjur Lady van Hanwag is een robuuste en traditionele wandellaars voor de winter. De gebruikte materialen, vilt, nubuckleer en suède, geven de laars een stoer uiterlijk enzijn goed waterafstotend. De lamswollen voering zorgt voor een goede isolatie en maakt hem ook heel comfortabel. De Hanwag Icegrip-zool is speciaal geschikt voor het na- en winterseizoen.

Reportage - 20 sep 2016

Een goede wandelschoen is onmisbaar voor welke wandeling je ook gaat doen. Bij de aanschaf let je op de pasvorm voor jouw voet én kies je de schoen die geschikt is voor het terrein waar je gaat lopen. En je wilt lang op je schoenen kunnen lopen, daarom biedt schoenenfabrikant Hanwag een paar praktische tips voor het goed onderhouden van je leren bergschoenen.

Uitrusting - 14 sep 2016

De Tingri van Hanwag is is geschikt voor lichte tot middelzware wandelingen ook buiten de geplaveide paden.De schoen is gemaakt van duurzaam Tibetaans yakleer. Dit is zeer sterk en soepel tegelijk. De soepele en zachte leren voering is gemaakt van 100% chroomvrij gelooid leer. Daarmee is de voering anti-allergeen en zorgt voor een prettig voetklimaat.

Uitrusting - 10 aug 2016

De Alta Bunion Lady GTX van Hanwag is de eerste wandelschoen die speciaal gemaakt is voor dames die last hebben van Hallux Valgus. Deze verdikkingen bij de scheefstaande grote teen zorgen in de meeste wandelschoenen vaak voor schuring, pijn en irritatie. Hanwag heeft met de Alta Bunion Lady de oplossing: de leest geeft juist daar extra ruimte. Geen irritatie en druk meer.

Uitrusting - 15 jul 2016

Met de Salt Rock Lady heeft Hanwag een nieuwe lichtgewicht en comfortabele lage wandelschoen ontwikkeld speciaal gemaakt voor de damesvoet. De schoen is ook geschikt voor licht klimwerk. De Salt Rock ziet sportief en stijlvol uit en is daarom ook ideaal voor een stedentrip of voor dagelijks gebruik. 

Uitrusting - 13 jun 2016

De Banks Lady GTX is een lichte, waterdichte wandelschoen geschikt voor de Nederlandse polder tot huttentochten met lichte bepakking in het middengebergte. De combinatie van de sterke Cordurastof en gewaxt nubuckleer zorgt voor een lichtgewichte en duurzame schoen.

Reportage - 2 jun 2016

Het Duitse Hanwag houdt rekening met de verschillende voeten en pasvormen van enthousiaste wandelaars en hikers door een reeks diverse schoenleesten aan te bieden.

Reportage - 30 mei 2016

Wat maakt Hanwag  een bijzonder bergschoenenmerk? Wat vindt hanwag belangrijk voor komend wandelseizoen en wat zijn de innovatieve ontwikkelingen? Bergen magazine vroeg het hen!

Uitrusting - 16 mei 2016

De Tatra GTX mag inmiddels dé klassieker van Hanwag genoemd worden. Dit model kenmerkt zich door een iets bredere leest aan de voorkant en is daardoor zeer geschikt wanneer je wat bredere (voor)voeten van nature hebt. 

Uitrusting - 19 apr 2016

De Hanwag Sendero Low GTX Surround is een lichte, stabiele en comfortabele wandelschoen. Hij is waterdicht en extreem ademend door het gebruik van het zogenaamde Gore-Tex Surround, waarbij de boven- en zijkanten van de schoen opengewerkt zijn voor extra ventilatie.

Pagina's

Abonneren op Hanwag