Mount Banahaw ©jojo nicdao

50 hectare natuur in brand op Mount Banahaw

Mount Banahaw ©jojo nicdaoOmvangrijke schade aan de natuur is het gevolg van een brand in het gebied Durungawan op de westkant van de Mount Banahaw op de Filippijnen. Het vuur heeft zeker vijftig hectare aan flora en fauna weggevaagd, waaronder beschermde planten en dieren die door lokalen als heilig worden beschouwd.

Dat schrijft nieuwssite Inquirer. De brand werd woensdag 19 maart rond zes uur ’s avonds (lokale tijd) opgemerkt in de buurt van Sariaya in de provincie Quezon dat op het eiland Luzon ligt. De autoriteiten hadden het erg moeilijk met het blussen van het vuur. De brand heeft een beschermd gebied in as gelegd waarin ook beschermde diersoorten voorkwamen.

Backpackers worden ervan verdacht het vuur te hebben veroorzaakt. Zij betraden de berg in het donker, op een moment dat dat niet is toegestaan, en volgens de beheerder wijst alles erop dat het vuur door menselijk handelen is ontstaan. Een andere optie is volgens een plaatselijke natuurorganisatie dat een jager zijn brandende sigaret op de grond heeft gegooid. Jagen is verboden in het gebied, maar het gebeurt wel.

Het toezicht op de berg was nihil. Door de brand heeft de overheid besloten het toezicht direct fors aan te scherpen, meldt Sunstar. De Mount Banahaw is een slapende vulkaan die in het verleden erg explosief bleek. De berg heeft een doorsnede van ongeveer 25 kilometer.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier welk biertje het beste bij jou past