Taschachhaus. Foto heikoc

750.000 m3 rots stort van berg in Taschachhaus

Taschachhaus. Foto heikocAfgelopen dinsdag en woensdag is 750.000 m3 rots het Oostenrijkse Taschachdal ingestort. Geologen voorspelden dat ongeveer 1.500.000 m3 steen naar beneden zou vallen. Meer steenlawines worden nog verwacht dus het gevaar is nog niet geweken.

Een herbergier ontdekte maandag dat een deel van de bergflank op instorten stond. Hij waarschuwde daarop de lokale autoriteiten. Geologen maakten vanuit de helikopter een surveillance van het berggebied en constateerden dat 1.500.000 m3 rots in beweging was. Het lager gelegen plaatsje Taschachhaus werd ontruimd en bergpaden en –wegen werden afgesloten.

Dinsdag stortte 100.000 m3 steen het dal in. De steenlawine donderde 300 meter naar beneden voordat het tot stilstand kwam. Een verdere 1.400.000 m3 bleef achter, maar kon eveneens ieder moment naar beneden storten. Het gebied bleef daarom ontruimd. De reden voor de steenlawine was het smelten van permafrost dat de rotsen bijeen hield.

Woensdag donderde een tweede lading rotsen naar beneden. Ongeveer 650.000 m3 kwam naar beneden. Daarmee is nog steeds maar de helft van de loszittende rotsenmassa neergestort. De weg die door het dal loopt is gedeeltelijk bedolven en de steenlawine dreigt ook een steunpilaar van de kabelbaan naar Taschachhaus omver te werpen. Een alternatieve route naar het dorp is in aanleg.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?