Alpinisten vinden gemummificeerde bergbeklimmers in Mexico

Alpinisten vonden afgelopen week op de top van de Piek van Orizaba, de hoogste berg van Mexico, twee bevroren gemummificeerde lichamen. Deze behoren waarschijnlijk toe aan twee van de drie vermiste bergbeklimmers die in 1959 na een lawine niet meer terugkeerden.

Alpinisten vinden lichamen

Op zo’n 5300 meter hoogte zagen alpinisten afgelopen week een hoofd en hand uit de sneeuw steken. Daarop werden twaalf onderzoekers de berg op gestuurd. Het lukte vanwege het slechte weer uiteindelijk maar twee onderzoekers om de schedel te bereiken. Toen de schedel verder uitgegraven werd, kwamen de onderzoekers erachter dat het skelet nog intact was. Niet veel verder troffen zij een tweede lichaam aan.

Piek van Orizaba

De Piek van Orizaba is een slapende stratovulkaan die voor het laatst actief was in de negentiende eeuw. Met zijn 5636 meter is het de tweede vulkaanpiek in de wereld, na de Afrikaanse Kilimanjaro. Het is tevens de hoogste berg van Mexico en de derde hoogste van Noord-Amerika. Alleen Mount McKinley in de Verenigde Staten en Mount Logan in Canada zijn hoger.

Lawine 1959

De gevonden lichamen zijn waarschijnlijk van twee alpinisten uit een groep van zeven die in 1959 slachtoffer werd van een lawine. Vier van hen overleefden het ternauwernood. De overige drie werden nooit meer gevonden. Autoriteiten hopen nu dat door deze vondst ook het derde lichaam gevonden kan worden.

Verplaatsen lichamen moeilijk

De lichamen kunnen niet direct naar beneden worden gebracht, omdat het moeilijk is de skeletten vanaf de berg naar beneden te krijgen. Volgens een woordvoerder van het onderzoeksteam kunnen ze niet op een brancard gelegd worden, omdat dan de kans bestaat dat ze breken. Aangepaste brancards moeten dit voorkomen en met de inzet van een helikopter hopen de autoriteiten de lichamen intact naar beneden te halen.

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer