Foto: Baldiri. Dorpje Leh in de Himalaya

Berg in de Himalaya voor het eerst beklommen door Britse expeditie

 Baldiri. Dorpje Leh in de HimalayaIn het noorden van India, dichtbij Ladakh in de deelstaat Jammu en Kashmir, gelegen in de Himalaya, is op 24 augustus 2013 een berg van 6.046 meter voor het eerst beklommen. De zesduizender die voorheen bekend stond als Peak 4060 is omgedoopt tot Cha Ri. De 12 dagen durende expeditie werd geleid door Douglas Briton en bestond verder uit de klimmers Caroline McCann en Matthew Jones.

Kang Yabat gebergte in de Himalaya

De expeditie had officieel toestemming gekregen van de Indiase regering om de maagdelijke bergketen te bezoeken. Het team heeft het gebergte vervolgens Kang Yabat genoemd, naar de gletsjer aan het eind van de vallei. Na twee jaren van planning en voorbereiding kwam het team aan in het dorpje Gya, wat vroeger de hoofdstad was van het koninkrijk Ladakh. Van daaruit ondernam de expeditie de reis naar de Yabat vallei, bijgestaan door een lokale ruiter. Na vijf dagen bereikten ze de voet van de gletsjer waar ze een basecamp plaatsten, de enige veilige plek tussen alle vallende stenen en aardverschuivingen van de omringende bergen en gletsjers. “Het was gewoon schitterend, een kronkelende ravijn met grazende kuddes jaks, geflankeerd aan beide kanten door hoge bergen”, omschreef McCann de vijf dagen durende reis naar Kang Yabat.

Berg van de vliegende vogel

De bergbeklimmers noemden de berg Cha Ri, wat 'berg van de vliegende vogel' betekent. Vernoemd naar een lammergier die bijna elke dag rond de berg cirkelde. 'Cha' betekent ook 'thee', waar het team liters van dronk tijdens de expeditie. De onbekendheid van de regio inspireerde Briton om de uitdaging aan te gaan en de bergketen te bezoeken: “Deze berg is nog nooit beklommen, het was iets baanbrekend. Met zo'n expeditie weet je nooit of je ooit bij de berg komt, laat staan de top bereikt.” De tocht naar de top van de Cha Ri was niet zonder gevaren. Hagelstormen, regen en sneeuw waren elke dag geen uitzondering. “Als je onervaren bent zou je een beslissing kunnen maken die het verschil tussen succes of falen zou bepalen, maar wij maakten tijd vrij om te acclimatiseren en we deden alles geleidelijk”, aldus Briton.

Eerste beklimming Cha Ri in India

Samen met Matthew Jones uit Salford bereikte McCann op 24 augustus de top van de Cha Ri en ondanks een 13 uur durende ruk naar de top was het best wel een anticlimax. “We keken elkaar aan en Matt zei dat we beter weer naar beneden konden gaan. Het stormde nog steeds en we waren gewoonweg kapot.” “Door lawines en vallend gesteente konden we niet langs de geplande routes gaan en moesten we over een rode granieten rug onze weg naar boven vinden. Een groot deel van de klim bestond uit los schalie puin en het was moeilijk klimmen. De zesduizend meter hoogte voelde aan als een enorme astma-aanval. De laatste meters waren te gevaarlijk om te beklimmen dus namen we de plek acht meter onder de echte top aan als top. De Indian Mountaineering Foundation (IMF) erkende het gevaar en aanvaardde het bod op de top. Bronnen:linlithgowgazette.co.uk buxtonadvertiser.co.uk

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?