De grens tussen Noorwegen en Finland op de Halti

Berg wordt toch geen cadeautje

Het leek een leuk idee. Een Noorse actiegroep wilde een berg ‘cadeau geven’ aan Finland ter gelegenheid van de 100 jarige onafhankelijkheid van dat land. Op Facebook wist het initiatief maarliefst 17.000 likes op te halen. Maar het plan is volgens de Noorse regering onmogelijk.

 Hoogste berg van Finland

In het bergmassief van de Halti ligt nu al het hoogste punt van Finland, maar dat hoogste punt is niet een echte top. Het massief heeft, zo vertellen Noorse media, in feite twee toppen, een Noorse en een Finse. Op dit moment liggen beide toppen net aan de Noorse kant van de grens.  Het voorstel was om de grens 40 meter te verplaatsen. Daarmee zou de  top Hálditšohkka aan de Finse kant van de grens komen te liggen. Daarmee zou Finland eindelijk een ‘echte’ bergtop hebben.

Artikel 1 Noorse grondwet

‘Een mooi gebaar tussen twee bevriende landen’ was het idee. Dat vond ook de Noorse regering. Die stuitte echter op een onoverkomelijk probleem: de Noorse grondwet. Volgens het eerste artikel van de Noorse grondwet is Noorwegen namelijk een ‘vrij, onafhankelijk en ondeelbaar’ land is. Dat betekent dat er dus geen stukken land weggeven mogen worden.

De Noorse premier heeft wel beloofd dat er een ander waardig cadeau ter gelegenheid van de 100 jarige onafhankelijkheid komt.

Bron: Thelocal.no 

Meer inspiratie

Talrijke wandelpaden lopen door de spectaculaire bergwereld van de Dolomieten en bieden adembenemende panorama’s en fascinerende natuurlandschappen.

De Zillertal Arena heeft indrukwekkende wandelroutes voor alle niveaus. Geschikt voor fanatieke wandelaars em voor families!

Ontdek de vele almwandelingen in Tirol, voor iedere wandelaar genieten!

Met elke dag de mooiste bergfoto's, leuke winacties en het laaste bergnieuws!

Speciale aanbieding Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!