©robnunn Mount Everest

Bergwanden Mount Everest krijgen wellicht ladders

©robnunn Mount EverestNepal denkt na over de plaatsing van ladders tegen Hillary Step, de laatste ijswand op de Mount Everest. De ladders zouden filevorming tussen april en juni op de gigant kunnen tegengaan. Vorige week maakten expeditieorganisaties nog bekend dat er extra touwen bevestigd zouden worden aan dergelijke ijswanden.

Met de toevoeging van touwen en ladders gaat ook de veiligheid op de route vooruit. Of de plaatsing van de ladders zelf veilig genoeg is, gaat de Nepalese regering nu bekijken. Het is niet bekend wanneer de ladders geplaatst zouden worden als iedereen het ermee eens zou worden.

In de zomer van 2013 was er een handgemeen tussen Europese klimmers en lokalen. De Nepalesen wilden extra touwen bevestigen voor klimmers en vroegen de Europeanen om te wachten. De Europeanen stelden dat ze de klimtouwen niet nodig hadden om verder te kunnen, waarna de woordenwisseling uit de hand liep.

De reus staat al enige tijd onder strenger toezicht. Zo is er sinds kort in het Basiskamp op de Everest een politiepost.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!