Bizon maakt comeback in Canada

Na 130 jaar zijn bizons weer terug in Alberta, Canada. Zestien van de iconische grazers zijn uitgezet. Naast de gratis entree op nationale parken is er dus nóg een reden om dit jaar naar Canada op vakantie te gaan.

Bizons brengen natuur terug

De bizons die zijn geplaatst in het oudste beschermde natuurgebied in Canada, het Banff National Park. De dieren komen van een beschermde kudde, uit Elk Island National Park. Waar de bizons zijn uitgezet leven ook wolven en beren. De natuur die er honderd jaar geleden was, kan door het herplaatsen van de bizons worden hersteld.

Bizon is deel van de Canadese historie

De herintroductie van de zestien bizons vindt plaats op een historisch moment. Het valt samen met de 150ste verjaardag van Canada. Catherine McKenna, minister van Milieu en Klimaatverandering, is blij met de herintroductie van bizons. Zij ziet bizons niet alleen als een icoon van Canada, maar ook als een integraal deel van het leven van de inheemse bevolking.

Bizons hebben flinke reis achter de rug

De zestien geselecteerde bizons, hoofzakelijke zwangere dieren van twee jaar oud, hebben een gezondheidskeuring gehad. Hierna zijn ze 3 maanden in een kleiner gebied in quarantaine gezet en geobserveerd. Voor de reis zijn ze in containers gedreven en per vrachtwagen en helikoper naar hun nieuwe gebied vervoerd. Om aan hun nieuwe gebied te wennen, blijven ze ongeveer zestien maanden in de Panther Valley. Rond juni 2018 zal de kudde het hele gebied, van 1200 vierkante kilometer kunnen verkennen.

Van dertig miljoen bizons naar nu

In Noord-Amerika leefden naar schatting dertig miljoen dieren. Inheemse stammen waren afhankelijk van de bizons. Bizons waren voor hen een bron van onder meer vlees en huiden. Rotsschilderingen laten zien dat de relatie met de kuddes duizenden jaren terug in de tijd gaat.  De jachtmethode veranderde drastisch met de introductie van vuurwapens. De bizons werden niet langer in een ravijn gedreven, maar grootschalig geschoten. De bizon stierf hierdoor bijna uit.

bronnen: nos

Meer inspiratie

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen