De Ultra-Trail du Mont-Blanc is weer van start

Vanaf vandaag tot en met 2 september vindt de tiende editie van de Ultra-Trail du Mont-Blanc plaats. Een evenement voor de gevorderde wandelaar en hardloper waarbij de Mont-Blanc als decor dient voor deze ultramarathons en beschouwd wordt als de moeilijkste hardloopwedtrijd in Europa.

Er zijn vier verschillende routes die gelopen kunnen worden.

1. UTMB (de oorspronkelijke Ultra-Trail du Mont-Blanc)2. CCC (Courmayeur-Champex-Chamonix)3. TDSTM (sporen van de hertogen van Savoye)4. PTLTM (la Petite Trotte à Léon)

De eerste (UTMB) is een tocht rond de Mont-Blanc waarbij drie landen aangesneden worden: Frankrijk, Zwitserland en Italië. De UTMB is 168 kilometer lang, heeft 9600 meter hoogteverschil en start op 31 augustus om 18.30 uur in het centrum van Chamonix. De 2300 ingeschreven sporters mogen niet langer dan 46 uur over deze tour doen. Er doen zeven Nederlanders mee aan deze wedstrijd, waaronder Jolanda Linschooten.

De tweede (CCC) is een kortere tour, maar schijnt wel een van de moeilijkste te zijn. 2300 man doen er aan mee. De CCC wordt aan de andere kant van de Mont-Blanc (de Courmayeur) gelopen, is 100 kilometer lang en heeft een stijging van 5950 meter. De tour start op 31 augustus om 10.00 uur in het centrum van de Courmayeur. De toegestane maximale looptijd is 26 uur. Er doen 13 Nederlanders aan mee dit jaar.

De derde (TDSTM) is een ruigere tour van 114 kilometer in het hart van Valle d'Aosta waar 1400 lopers aan meedoen. De TDSTM stijgt 7150 meter en biedt een uniek uitzicht over de Mont-Blanc en Beaufortain. De tour start op 30 augustus 7.00 uur in het centrum van de Courmayeur. De toegestane maximale looptijd is 31 uur en 30 minuten. Hier doen dit jaar 11 Nederlanders aan mee.

De vierde (PTLTM) is een groepsavontuur waarbij teams van 2 of 3 lopers worden gemaakt. In totaal hebben 80 teams zich ingeschreven. Deze route is ieder jaar anders en elk team krijgt een gps-systeem mee. De PTLTM is 290 kilometer lang, heeft 2500 hoogteverschil en start op 27 augustus om 22.00 uur in Chamonix. De toegestane maximale looptijd is 138 uur.

Bekijk hier de routes op de kaart.

Meer inspiratie
Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95)