Don't eat yellow snow

Eet geen gele sneeuw, en de andere sneeuw ook niet

Ga je op wintersport? Dan heb je het zinnetje “Don’t eat  the yellow snow!” vast wel eens gehoord. Het is inderdaad niet verstandig om sneeuw met een raar kleurtje op te eten, want je weet nooit hoe die sneeuw aan dat rare kleurtje komt. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat je de maagdelijk witte sneeuw ook maar beter niet kunt eten.

Giftige sneeuw?

Ook de maagdelijk witte sneeuw is niet goed voor je, zo blijkt uit een onderzoek dat is gepresenteerd in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Science: Processes and Impacts. Sneeuw kan namelijk allerlei stoffen bevatten die je liever niet opeet of -drinkt. Een bekend en erg zichtbaar voorbeeld is stof uit de Sahara, dat regelmatig de pistes kleurt. Dat woestijnstof valt met de sneeuwvlokken op de pistes en geeft de sneeuw een duidelijk rode kleur.  Maar wat met het Saharazand gebeurt, gebeurt ook met meer onzichtbare stoffen. Uitlaatgassen van auto's bijvoorbeeld. Sneeuw absorbeert dat soort vieze stoffen uit de atmosfeer erg goed en als je de sneeuw eet, krijg je al die uitlaatgassen dus ook binnen. Natuurlijk is het niet zo dat je na een hap sneeuw meteen vergiftigd bent, maar fris is het natuurlijk niet. 


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Onderzoek naar sneeuw en uitlaatgassen

Voor hun onderzoek richtten de wetenschappers een ‘sneeuwkamer’ in. Daarin bootsten ze natuurlijke sneeuw na, die ze vervolgens aan uitlaatgassen blootstelden. Zo konden ze zien welke invloed de uitlaatgassen op de sneeuw hadden. Snel bleek dat veel stoffen die in uitlaatgassen van bijvoorbeeld auto’s voorkomen, als het ware ‘gevangen’ worden in de sneeuwkristallen en zo in de sneeuw blijven zitten. Daarbij gaat het om stoffen die in veel gevallen kankerverwekkend kunnen zijn.

Afkoeling

Maar wat als je in een situatie zit, waarin je wel sneeuw móet eten? Bijvoorbeeld omdat je ergens vast zit in de bergen, en je drinkwater zo goed als op zit. In zo'n situatie, zeg maar gerust een survivalsituatie, is sneeuw eten ook geen goed idee. Dat ligt niet zozeer aan de uitlaatgassen die in de sneeuw verstopt kunnen zitten, maar aan de temperatuur. In moeilijke situaties wil je zo warm mogelijk blijven en een hap sneeuw is natuurlijk alles behalve warm. Als je een hap sneeuw neemt, kost he tje lichaam veel meer energie om goed op te warmen en dat kan er zelfs voor zorgen dat je juist meer vocht verliest. Zeker omdat er in sneeuw niet zo heel veel water zit. Probeer daarom eerst de sneeuw te laten smelten en het daarna pas op te drinken. 

En als de sneeuw gesmolten is?

Hoe gevaarlijk het eten van sneeuw precies is, hebben de onderzoekers niet onderzocht, ze onderzochten alleen in hoeverre de sneeuw uitlaatgassen vast houdt. Wat er met de uitlaatgassen gebeurt als de sneeuw smelt, wordt nog onderzocht. Wel is al duidelijk dat er aan water uit een bergbeek drinken, een hoop andere risico's kleven. Daarover lees je meer in dit stukje

Bron: Environmental Science: Processes and impacts 

Meer inspiratie
Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier welk biertje het beste bij jou past