Fjällräven start project voor duurzame wol

We willen allemaal van bergsport genieten, en het liefst op een zo duurzaam mogelijke manier. Daarom is het Zweedse outdoormerk Fjällräven met een pilot gestart om de hele productieketen van haar wolproducten traceerbaar te maken.

Duurzaamheid hoort bij Fjällräven. In 2013 lanceerde het merk The Fjällräven way met het doel een gezonder outdoorleven mogelijk te maken, voor de bergsporters van nu en voor toekomstige generaties. Daarom maakt Fjällräven zoveel mogelijk van haar kleding. Chemische stoffen zijn uit de kleding gehaald, er word zoveel mogelijk gebruik gemaakt van gerecycled en biologisch materiaal en het hele productietraject van dons is traceerbaar gemaakt. En dat laatste gebeurt nu ook met wol.

Traceerbare wol uit Zweden

Om de gehele productielijn van wol traceerbaar te maken, is Fjällräven een samenwerking begonnen met Zweedse schapenboeren. Zo wordt geprobeerd van de nieuwe wolproducten een 100% Zweeds product te maken, waarbij elke stap in het productieproces gecontroleerd kan worden. Zo wordt ook de Zweedse wolindustrie een nieuw leven ingeblazen. Zweedse schapen worden over het algemeen gefokt voor het vlees. Een groot deel van de wol die hierbij wordt geproduceerd wordt weggegooid, omdat deze stug is en hoogstens bruikbaar is voor de productie van tapijt. Met het nieuwe project van Fjällräven wordt echter gewerkt met een ander schapenras, dat fijnere wol levert.

Het zelf beheren van de productielijn van wol is nog wel een heel leerproces. Fjällräven wil in de toekomst het project steeds verder uitbreiden.

 

Meer inspiratie

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?