Congrescentrum Alpbach. Foto Franziska Kafka

Het Europese Alpbach forum is weer geopend

Congrescentrum Alpbach. Foto Franziska Kafka Op zondag 19 augustus werd in Alpbach in Tirol, de 68e editie van het Europese Alpbach forum officieel geopend onder de titel: verwachtingen – de toekomst van de jeugd. Op dit forum wordt gediscussieerd door honderden politici en experts over verschillende (berg)onderwerpen.

Afgelopen zondag zijn de temperatuurstijging in de Alpen en het effect van bewegen in de bergen besproken. Franz Fischler (voormalig EU-commissaris) is de nieuwe voorzitter van het forum en wil op deze manier de (Oostenrijkse) jeugd een stem geven.

Klimaatverandering in de Alpen

Onderzoeker Georg Kaser was aanwezig om over de klimaatverandering in de Alpen te praten. Kaser vertelde dat de temperatuur in de Alpen de laatste 50 jaar twee keer zo snel is gestegen als het mondiale gemiddelde en dat de atmosferische druk en het aantal uren zon is toegenomen. Naast aardverschuivingen en instortingen zal dit een negatief gevolg voor de wintersport hebben. Doordat het ijs afneemt, nemen ook het aantal wintersportgebieden af en de vraag is of er in de toekomst überhaupt skigebieden overblijven.

Sporten in de bergen

Kaser vertelt dat de enige mogelijkheid om dit onder controle te houden, is om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Wolfgang Schober Berger, directeur van het Instituut voor Sport, Alpine Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, vertelde deze zelfde dag over de positieve gevolgen van bewegen in de bergen. Door in de bergen te wandelen schiet je hartslag niet omhoog maar ben je wel een paar uur actief bezig. 

Congrescentrum Alpbach. Foto Franziska Kafka

Deze constante lichte inspanning verlichten welvaartsziekten als obesitas, diabetes en hoge bloeddruk. Ook mensen met een allergie zullen zich in de bergen beter voelen doordat er op dit hogere niveau veel planten en pollen die allergieën veroorzaken, nier meer voorkomen.

Het Alpbach forum biedt de komende tijd nog het Political symposium, het Economic symposium, het University forum, Lobbying and Networking in the EU en in het technologie-forum kun je op 25 augustus praten met Nobelprijswinnaar Robert B. Laughlin. Kijk hier voor alle onderwerpen op het forum. Op 1 september sluit het Europese Alpbach forum.

 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past