Italiaans hotel bedolven door lawine

Hotel Rigopiano, in de regio Abruzzo in het Italiaanse Gran Sasso-massief, is door een lawine bedolven. Er waren ongeveer dertig mensen in het hotel, daardoor wordt gevreesd voor veel slachtoffers. De lawine in het afgelegen gebied is het gevolg van aardbevingen.

Het hotel bedekt door de lawine

Het hotel ligt op 1200 meter hoogte. In de jaren ’70 is het viersterrenhotel gebouwd. Recentelijk is het hotel gerenoveerd, er werden regelmatig congressen en seminars gegeven. De gasten in het hotel konden door de hevige sneeuwval niet weg. Bijna alle gasten waren, volgens een overlevende, in de lobby aan het wachten op bericht dat de weg weer vrij was gemaakt. De lobby werd vol geraakt.

De lawine bemoeilijkt reddingswerk

De laatste 9 kilometer van de weg naar het hotel is bedekt met twee meter sneeuw. Hierdoor kunnen reddingsdiensten alleen op ski’s bij het hotel komen. Er wordt hard gewerkt om de weg vrij te maken, ondertussen zijn twee gewonden met een helikopter afgevoerd; drie doden zijn geborgen.

Aardbevingen oorzaak van de lawine

In augustus vorig jaar veroorzaakte een aardbeving ook veel leed. Toen kwamen er 299 mensen om, tienduizenden werden dakloos. De bevingen ontstaan doordat uitlopers van tektonische platen in die regio tegen elkaar wrijven. De Afrikaanse plaat drukt tegen de Euraziatische plaat. Als de platen plotseling losschieten, ontstaat een aardbeving. 

Meer inspiratie

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.