Foto Marathon des Sables

Jolanda Linschooten 8e bij Marathon des Sables

Op 10 april 2015 is Jolanda Linschooten achtste geworden bij de Marathon des Sables. De marathon des Sables, wat vertaald ‘marathon van het zand’ betekent, is een zesdaagse ultraloop door de Marokkaanse woestijn. Het totaal aantal kilometer van deze looptocht bedraagt 251, wat gelijk staat aan zes reguliere marathons en wordt gezien als de zwaarste tocht op aarde. Linschooten liep de tocht in 32 uur, 5 minuten en 26 seconden.

Geschiedenis Marathon des Sables

De Fransman Patrick Bauerhad in 1984 het idee een bizarre looptocht te doen door de Sahara. Hij liep 350 km met alleen de meest noodzakelijke dingen op zijn rug. Hij vond dit zo’n aangename ervaring dat hij zijn ervaring graag met anderen wilde delen. De voorbereiding en organisatie van het evenement duurde twee jaar. In 1986 vond de eerste editie van deze reusachtige ultraloop plaats. Deze race werd gewonnen door de Fransman Bernard Gaudin (mannen) en Christiane Plumere (vrouwen). Er deden in totaal 186 deelnemers mee. De wedstrijd won ieder jaar aan populariteit en bestaat tegenwoordig uit meer dan 1.000 deelnemers.

Jolanda Linschooten

De bekendste Nederlandse deelnemer van deze race is ongetwijfeld Jolanda Linschooten. In 2010 eindigde ze als 2e met een tijd van 30 uur, 20 minuten en 9 seconden. Deze wedstrijd was buitengewoon heet. Het was zo heet dat de favoriet en winnares van 2008 en 2009 met maagklachten en uitdrogingsverschijnselen uitviel. Linschooten was aanvankelijk aan het werk in het speciaal onderwijs, maar in 2000 besloot ze een avontuurlijker leven te gaan leiden. Zo trok ze op eigen kracht dwars door Alaska, IJsland en Noord-Canada. Tevens is ze de eerste Nederlandse vrouw die op ski’s de Groenlandse ijskap overstak.

Marathon voor avonturiers

De marathon des Sables is dus een veldloop voor avonturiers. De grootste avonturier is wellicht Lahcen Ahansal. Hij heeft de Marokkaanse ultraloop maar liefs tien keer gewonnen. Ook zijn broer Mohamad Ahansal heeft de loop een keer gewonnen. Hij liep de marathon in 16 uur, 22 minuten en 29 seconden. De snelste tijd tot nu toe.

Het avontuurlijke karakter van deze ultraloop wordt versterkt door de extreme omstandigheden waarin de race plaatsvindt. Zo verdwaalde in 1994 de Italiaanse loper Mauro Prosperi in een zandstorm. Er werd een zoekactie gestart en de Italiaan werd negen dagen later, 13 kg lichter, op 200 km afstand van de route gevonden. Het is dus niet vreemd dat er sinds 2007 twee lopers om het leven zijn gekomen tijdens de Marathon des Sables.

Live presentatie van Jolanda Linschooten bijwonen?

In april geeft Jolanda Linschooten presentaties bij Mondiavisueel.

Niet de RACE maar de REIS

Jolanda vertelt hoe ze zichzelf tegenkwam en hervond tijdens haar lange trailrun dwars door Engeland, Wales en Schotland. Zes weken lang rennen en avontuur met een rugzakje van acht kilo, helemaal in haar eentje, in een mini-tentje slapen, door weer en wind.

Je kunt via ons toegangskaarten kopen met 5 euor korting met de volgende code:

F14L15BM

Klik hier voor meer info en bestellen

Meer inspiratie

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!