©Karim Hayat Pawel Dunaj

Klimmers Nanga Parbat in ziekenhuis na lawine

©Karim Hayat Pawel DunajDe twee Poolse beklimmers van de Nanga Parbat die gewond raakten toen zij bijna 500 meter meegesleurd werden door een lawine, zijn gisteren in het ziekenhuis in Skardu (Pakistan) gearriveerd. Dat meldt de Italiaanse klimmer Emilio Previtali op zijn facebookpagina.

De aankomst in het ziekenhuis is welgeteld vijf dagen na het toeslaan van de lawine. Bij de val liepen Pawel Dunaj en Michal Obrycki wonderlijk genoeg ‘slechts’ meerdere botbreuken op. Ze werden gered door hun teamgenoten Tomek Mackiewicz en Jacek Telerde die een aantal Pakistaanse lokalen met zich meenamen.

Geen helikopterredding

Door zwaar weer was het voor reddingshelikopters niet mogelijk om te landen, waarop de redders besloten de gewonde teamleden per brancard naar beneden te brengen vanaf het Basiskamp. Vanaf Tarashing konden de gewonden per auto vervoerd worden naar het ziekenhuis.

De Poolse expeditie op de achtduizender Nanga Parbat waagde zich aan een poging om de top in de winter te bereiken. Tot nu toe is dat nog niemand gelukt. Een Duits-Italiaanse expeditie, waar Emilio Previtali deel van was, blies hun tocht een week eerder af door extreem weer.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95)