Mount Everest vanaf kamp 1 ©Rupert Taylor-Price

Klimseizoen Everest onzeker na drama

Mount Everest vanaf kamp 1 ©Rupert Taylor-PriceHet is onzeker of sherpa’s wel de Mount Everest op willen na het drama van afgelopen vrijdag. Ruim 300 klimmers uit zeker 40 verschillende landen willen de komende circa drie weken naar de top, maar een aantal reisorganisaties overweegt af te zien van de beklimming.

Het was een ongekende tegenslag voor de sherpagemeenschap toen vrijdag 18 april een lawine dertien sherpa-gidsen op bijna zes kilometer hoogte het leven ontnam. Drie sherpa’s worden tot nog toe vermist, maar de zoektocht naar hun lichamen is inmiddels gestaakt en zo goed als zeker zijn ook zij dodelijk slachtoffer geworden. Enkele anderen raakten gewond en mogen daarmee van levensgroot geluk spreken.

De groep was de berg opgegaan, vlak vóór de start van het klimseizoen, om touwen aan de wanden op de route te bevestigen en de kampen in de hoogte klaar te maken voor de honderden klimmers uit de hele wereld die de berg op willen. De sneeuw kwam onverwachts in beweging nadat een brok ijs was afgebroken. Het luidde de omvangrijkste dodelijke dag in die ooit op de reuzenberg plaats had.

Onzekerheid: wel of niet de berg op?

Voor alle klimmers die zich in het basiskamp hadden verzameld voor de klim, is het sinds het drama onzeker of de beklimming wel doorgaat. Afgezien van wellicht de angst na het drama, twijfelen sherpa-gidsen erover de berg nog op te gaan omdat de regering geen grote reddingsoperatie op gang had gebracht terwijl de inkomsten uit Everest-toerisme omvangrijk zijn.

Reisgidsenorganisaties overwegen uit respect voor de overledenen en overlevenden de beklimmingen af te gelasten, meldt CNN. Alpine Ascents International ziet er in elk geval van af. De organisatie verloor vijf sherpa-gidsen door de lawine. Het kan tot een week voor het begin van het klimseizoen duren voordat bekend wordt welke expedities doorgaan en welke niet. Voor de expedities die alsnog de berg op gaan, moet een nieuw pad worden aangelegd; de lawine heeft het oude pad vernietigd.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?