lawine, lawinebulletin, lawineberichten

Lawines: 3 maal fataal in 6 dagen

Lawines kostten in Oostenrijk de afgelopen week 3 levens. Vele anderen ontsnapten ternauwernood. Vanaf zondag was een waarschuwing van kracht. Lees hoe je ongelukken voorkomt. 

Woensdag: Lawine in Stuben

Een 54-jarige Duitse, een wintersporter die met die anderen waaronder een skileraar buiten de piste skiede om kwam nadat ze twee meter onder de sneeuw terecht kwam. De begeleider van de groep schakelde onmiddellijk de hulpdiensten in maar dat mocht niet baten. Het risico was op niveau 3 bepaald. Op dezelfde dag had een 59-jarige man op Diemanskopf meer geluk: hij werd 100 meter meegesleurd maar kwam er met zijn 73-jarige metgezel goed vanaf.

Zaterdag: Lawine in Brand

Zaterdagmiddag kostte een lawine het leven van een klimmer die met twee klimmaten onderweg was naar een bevroren waterval. Onderweg werden de drie overvallen door een lawine. Twee van de klimmers wisten zich te bevrijden, voor de laatste, een 38-jarige man kwam de hulp te laat. Reddingsdiensten sommeerden de 2, vanwege het lawinerisico, om onmiddellijk het gebied te verlaten. Dat bleek goede raad: op de weg terug werden ze door een tweede lawine geraakt, maar bleven boven de sneeuw. Reddingsdiensten zetten 54 man en en helikopter in voor de klimmers, die met onderkoelingsverschijnselen werden opgevangen.

Maandag: Lawine bedelft Nederlander in Zürs

Een 33-jarige Nederlander is maandagmiddag door een lawine overvallen. Lawine was 300 meter lang en 80 meter breed. De man was met een landgenoot buiten de piste aan het skiën. Binnen enkele minuten was hulp ter plaatse, maar kon helaas kwam voor hem hulp te laat. In Voralberg, waar de lawine plaatsvond, is hier een overzicht de vinden van de lawineberichten.

Voorkom ongelukken met lawines

Om veilig van de sneeuw te genieten moet je weten wat het risico is. Op kijk op internet hoe het ervoor staat in je wintersportgebied, en zet het noodnummer van de regio waarin je bent in je mobiel. Blijf bij verhoogd risico op de pistes. Vraag de lokale mensen naar de situatie: zij zijn de ervaringsexperts. Informeer je en maak de beslissing op basis van jouw kunde, conditie, inzicht en gevoel.  Een overzicht van de bulletins met informatie over het lawinegevaar vind je hier.

Lawinegevaar vermijden

Bekijk de voorspellingen, vraag lokale mensen om raad en zet de nummers van reddingdiensten en pistepersoneel in je mobiel voor je op pad gaat. In de rapportage (link invoegen) van deze week staat een mooi overzicht van de telefoonnummers per regio. Er is ook een app. Komende week neemt de sneeuwval af, de temperaturen blijven voorlopig laag. 

bronnen: ORF, De Telegraaf

Meer inspiratie

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen