Martijn Seuren

Martijn Seuren omgekomen bij tragisch ongeval in de Alpen

Donderdag 23 juli is alpinist Martijn Seuren omgekomen in het Mont Blanc massief. Seuren kwam ten val om tijdens een beklimming van de Arêtes de Rochefort.

Bekend in Nederland

De NKBV heeft dan ook geschokt gereageerd op het ongeval. Seuren  staat bekend als een groot bergbeklimmer. Hun website geeft aan dat de dood van Seuren een ‘groot verlies voor de Nederlandse klim- en bergsport’ is. Sinds hij begon aan het bergbeklimmen in 2001, beklom Seurens honderden toppen, meer dan 120 hiervan hoger dan vierduizend meter.

Martijn Seuren woonde al enige jaren in Bern, hij zette zich vanaf deze plek in voor de bergsport; hij begon aan de Zwitserse Bergidsenopleiding en verleende hulp aan bedrijven, winkels en personen met zijn bergenkennis.

Ervaren klimmer

Seuren goldt als een ervaren klimmer. Hij had een groot hart voor de bergen en was vaak in de alpen te vinden. Hij was vastbesloten om in dit berggebied álle toppen van minstens 4000 meter te beklimmen. De beklimming van de Arêtes de Rochefort zou de laatste moeten zijn van deze cyclus. Voor die beklimming sloot hij aan bij het #82summits-project van Ueli Steck. Tijdens die tocht kwam hij ten val. De NKBV gaf aan dat het ‘zeer wrang’ is dat deze wens op deze manier beëindigd moest worden.

Onduidelijke val

De precieze aanleiding voor de val van Seuren is nog niet duidelijk. Hij, en met hem zijn twee compagnons, waren elk ervaren en daarom niet gezekerd. Martijn was echter altijd bedacht op de gevaren van de bergen, hij liep bij voorkeur zo min mogelijk over gletsjers om gevaarlijke spleten uit de weg te gaan.

Een wandelende bergencyclopedie

Martijn had al veel beklimmingen op zijn naam staan. Hij klom zowel in een groep als op zichzelf en heeft hier geen grote problemen aan ondervonden. Volgens zijn website wist Seuren alles over de bergen en de bergsport. Ook het klimmersmaterieel had geen geheimen voor hem.

Voor de mensen die hun medeleven willen betuigen is er een condoleanceregister geopend, deze is bereikbaar via Seurens eigen website

http://www.martijnseuren.nl/
http://www.nkbv.nl/home/actueel/Alpinist+Martijn+Seuren+omgekomen+bij+Gr...
http://nos.nl/artikel/2048499-het-moest-de-mooie-finale-zijn-van-zijn-be...  
 

Meer inspiratie

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling