Nieuw verschenen: Geen weg terug

Twee Nederlanders bereiken op 2 augustus 2008 de top van de K2, de dodelijkste berg ter wereld, waar één op de vier klimmers de tocht niet overleeft. Nog in de roes van hun persoonlijke overwinning staan ze tijdens de afdaling ineens oog in oog met de dood. Een gigantische ijsmassa stort naar beneden en sleurt naast enkele klimmers ook de touwen waarvan ze afhankelijk zijn voor hun afdaling, het moeilijkste gedeelte van de klim, mee de afgrond in. De expeditie lijkt gedoemd.

Een van de klimmers, Wilco van Rooijen, moet de hele nacht op grote hoogte wachten tot het licht wordt. Hierdoor loopt hij derdegraadsbevriezing op en zal hij al zijn tenen verliezen. Zonder touwen, zonder tent, zonder eten en drinken en bijna sneeuwblind daalt hij voorzichtig af. Wanneer hij eindelijk een van de kampen bereikt, hoort hij dat elf van de dertig klimmers nooit zijn teruggekeerd.

Graham Bowley interviewt de overlevenden en de familieleden van degenen die zijn omgekomen. Hij reist naar Pakistan om de K2 te zien en om de fascinatie voor de berg te doorgronden. Geen weg terug is een indringend verhaal over overleven onder extreme omstandigheden.

Graham Bowley is internationaal verslaggever voor The New York Times. Zijn artikel over de ramp op de K2 was voorpaginanieuws.

Auteur: Graham Bowley
Uitgeverij: Prometheus

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?