Nog geen bestemming deze winter? Lipno it is!

Dachten wij afgelopen winter mooi natuurijs te hebben en lekker te kunnen schaatsen over de Amsterdamse grachten, in Tsjechië hebben ze het pas goed voor elkaar. Daar verandert een gedeelte van het Lipnomeer in de winter in de langste ijsbaan ter wereld tussen het dorpje Lipno nad Vltavou en het plaatsje Frymburk. 

Na een professionele meting stootte het Lipnomeer, met een lengte van 11 kilometer en een breedte van 8 meter, het Rideau kanaal in het Canadese Ottawa van de troon. Het traject is ongeveer 8 tot 10 uur rijden vanuit Nederland en trekt jaarlijks tussen december en maart velen schaatsliefhebbers aan. In de nabijgelegen dorpjes zijn schaatsen te huur of kunnen eigen schaatsen worden geslepen.

Voor wie meer van sneeuw houdt beschikt Lipno ook over een wintersportgebied 'Skiareal Lipno'. Dit gebied biedt in totaal 8,3 kilometer ski- en snowboardpistes, waarvan drie skiroutes tot de blauwe pistes en twee afdalingen tot de rode pistes behoren. De laatste jaren is het skigebied gemoderniseerd en tegenwoordig biedt het de wintersporters veel comfort en mogelijkheden, waaronder hondensleetochten, een bezoek aan de sauna of bobsleeën. Langlaufliefhebbers zijn hier ook helemaal op hun plek. Er zijn 40 kilometer loipes te vinden die door het berggebied Sumava (Böhmerwald) leiden. 

Mocht je nou helemaal niet zo van ijs of sneeuw houden dan is er in de omgeving ook genoeg te beleven dankzij de vele UNESCO werelderfgoederen die in de buurt liggen. Cesky Krumlov is hier misschien wel de bekendste van. Deze stad ligt in het uiterste zuiden van de Tsjechische republiek en ademt een unieke sfeer uit. Onder andere een burcht- en kasteelcomplex met een barok theater, de meanders van de Moldau, de middeleeuwse straatjes en de houten burgerhuizen maken deze stad zo bijzonder.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.