Zonnebrandcreme Piz Buin. Foto bruno de regge

Piz Buin en de geschiedenis van zonnebrand

Zonnebrandcrème zit bij elke bergwandelaar in de tas. Op hoogte is de UV-straling veel heftiger dan in de lage Benelux. Sterker nog, de zonnebrandcrème is bedacht door een bergbeklimmer!

De Zwitserse chemicus Franz Greiter beklom in 1938 de Piz Buin (3312 meter hoog). Tijdens de klim verbrandde hij echter zeer ernstig, door de felle weerkaatsing van het zonlicht op de bergtop. Hij gebruikte deze ervaring om een manier te vinden om de huid te beschermen tegen zonneschade. Dit resulteerde in het eerste zonnebrandproduct, dat in 1946 op de markt kwam en heette toen Gletscher Creme. Greiter zette een bedrijf in zonnebrandproducten op en noemde het heel toepasselijk Piz Buin.

Zonnebrandcreme Piz Buin. Foto bruno de regge

Meer lezen over de uitvinding van zonnebrandcrème? Dat kan op IsGeschiedenis. Meer weten over hoe je je tegen de warmte en de zon beschermt? Daar lees je hier meer over

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Wandelen met zicht op imposante bergtoppen. Vind hier het juiste aanbod! 5 overnachtingen incl. halfpension vanaf €443,- p.p.

Nog even bijtanken in de bergen? Boek nu een last minute deal naar zonnig Trentino.

Reis met Fjord Line naar Noorwegen en beklim de hoogste bergen! 

Speciale aanbieding Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Ontdek alle (berg)wandelpaden van de Pyreneeën en het achterland van Lleida.
(foto © Jordi Pou)

Liefhebbers van adventure-sports opgelet: bezoek Lleida met méér dan 200 bedrijven en ruim 50 verschillende activiteiten te land, te water en in de lucht. (foto ©Oriol Clavera)