Beren in de Alpen

Probleemberen in Trentino

Stel je voor: tijdens je tocht door de bergen sta je oog in oog met een agressieve beer. Deze maand overleefde een jogger in Italië een ontmoeting met een beer niet. Het gebeurt steeds vaker dat mensen in de bergen geconfronteerd worden met groot wild. Hoe meten we daarmee omgaan?

Groei aantal beren in de Alpen

In de jaren ’90 van de vorige eeuw stond de bruine beer in de Alpen op het punt van uitsterven. Een succesvol beschermings- en fokprogramma in Noord-Italië zorgde ervoor dat de beren zich weer meer door de Alpen gingen verspreiden en de laatste jaren groeit de berenpopulatie in de Alpen gestaag. Ook de populatie wolven en andere roofdieren groeien. Dat is goed nieuws voor de beren zelf, maar het risico op onprettige ontmoetingen wordt dus steeds groter. Daarom maken autoriteiten plannen om de verhouding tussen mensen en beren te verbeteren.

Beleid voor wilde dieren

De problemen met beren in de bergen spelen al langer. Naar aanleiding van eerdere incidenten hebben de autoriteiten in Trentino al in 2015 besloten dat beren gevangen of zelfs gedood mogen worden als de situatie voor de boswachters te gevaarlijk wordt. Sindsdien zijn er nog veel vaker plannen en ideeën gepresenteerd waarmee we beter met grote (roof)dieren in de Alpen om kunnen gaan, desondanks komen incidenten steeds vaker voor. In een reactie op de dood van de jogger presenteerden de Italianen een plan om beren 'het land uit te zetten'. Dat wil zeggen, dat ze moeten worden overgeplaatst naar natuurgebieden in andere landen, waar de kans dat ze mensen tegenkomen minder groot is. De afspraken die daarvoor nodig zijn, zijn echter nog niet gemaakt. 

Als je een beer tegenkomt

De kans dat je tijdens je bergtochten een beer tegenkomt is nog niet heel erg groot. Voor het geval dat, wordt wandelaars aangeraden niet veel van de paden af te wijken. Mocht je een beer tegenkomen, hou dan vooral afstand. Laat de beer dan rustig merken dat je er bent door te praten en bewegingen te maken. Waarschijnlijk maakt de beer zich dan snel uit de voeten. Ga in ieder geval geen beren voeren!

Benieuwd naar wat je moet doen als je een beer tegenkomt in de Alpen? Daarover lees je meer in dit artikel. 

Bronnen: Alpyvzw

Orf.at

Meer inspiratie
Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt