Riders on the storm. Foto via Arc'teryx

'Riders on the storm' in Patagonië

25 jaar na de eerste beklimming van de rotspiek Torres Central in Chili via de route 'Riders on the storm' is het een expeditie gelukt om de piek voor de vijfde keer via die route te beklimmen. Een dubbel jubileum dus. Het gebied staat bekend om de wisselvallige en zware weersomstandigheden en het team, bestaande uit klimmers Ines Papert and Mayan Smith-Gobat en fotograaf Thomas Senf, moest alle beschikbare kennis en kunde aanwenden om de klim te voltooien.De route van Riders on the storm. Foto via Arc'teryx

Vallende rotsen en ijs

Tijdens de klim kreeg het team te maken met veel vallend ijs en gesteente. Een stuk ijs raakte en brak de helm van Ines in tweeën. Een van de tenten werd op een nacht opengescheurd door een vallend stuk steen terwijl de klimsters lagen te slapen. Toch zetten ze door om de route af te maken.

Nieuwe routes

Onder de zware omstandigheden moesten de klimmers alle zeilen bijzetten om boven te komen. Soms letterlijk met een sneeuwlaars aan de ene voet, een klimschoen aan de andere. Met behulp van ijsbijlen konden de drie zich een weg naar boven werken. Uiteindelijk lukte het de drie om de top te bereiken, en een aantal, nog niet eerder beklommen routes te ontdekken.

bron: Via Arc'teryx

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Merk: 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling