IJsbergen in zee

Sneeuwval wordt zeldzaam op de Noordpool

De arctische opwarming zorgt voor aanzienlijk meer neerslag in het Noordpoolgebied. Onderzoekers van het KNMI houden rekening met een toename van 60%. Bovendien gaat de opwarming in dat gebied zo snel dat zelfs daar sneeuw steeds zeldzamer wordt en aan het eind van deze eeuw de neerslag voornamelijk in de vorm van regen gaat vallen. Dit heeft enorme consequenties voor de afsmelting van sneeuw, gletsjers, zee-ijs.

Drie keer snellere opwarming

De KNMI-onderzoekers Richard Bintanja en Olivier Andry laten in hun artikel zien dat de veranderingen in de neerslag te wijten zijn aan de enorm sterke opwarming van het Arctische gebied. De opwarming gaat daar namelijk drie keer zo snel als in de rest van de wereld. De neerslag die begint als sneeuw smelt in de warme atmosfeer en zal als regen de grond bereiken. Zelfs in de wintermaanden zal het vaker gaan regenen.

Permafrost gaat smelten

Ook de bevroren ondergrond, de permafrost, zal sneller afsmelten zodat mogelijk meer methaan, een belangrijk broeikasgas, zal vrijkomen. Daarnaast is de toename van de hoeveelheid regen in het Noordpoolgebied van belang voor ecosystemen die van vers water afhankelijk zijn, maar ook voor de mens vanwege de grotere kans op ijzel en de daaruit voortvloeiende problemen met de infrastructuur.

Bron: KNMI

Genieten wordt in Zuid-Tirol eenvoudig gemaakt, Laat je verrassen en proef de beste Zuid-Tiroler wijnen.

Grenzeloos fietsplezier met de mooiste tochten en een bewezen prijs-kwaliteitverhouding.

Ontdek de vele almwandelingen in Tirol, voor iedere wandelaar genieten!

Met elke dag de mooiste bergfoto's, leuke winacties en het laaste bergnieuws!

Speciale aanbieding Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!