route naar de bettelwurfhutte is geruimd

Spectaculair puinruimen in het Halltal

In september werd de wandelroute naar de Bettelwurfhütte boven het Halltal afgesloten na zware steenslag. De rotsen boven de route bleven instabiel – en dus gevaarlijk. Gespecialiseerde klimmers hebben de meest instabiele rotsen weggehaald.

Daarvoor moesten de specialisten halsbrekende toeren uithalen. Bungelend rotswand, gingen ze met breekijzers de rotsen te lijf, om die zo gecontroleerd mogelijk naar beneden te laten storten. Geen ongevaarlijke klus natuurlijk.

Het gevaar op het pad richting de Bettelwurfhütte is hiermee niet helemaal over. De wandelroute naar de hut loopt door een rotsig gebied, met veel losse stenen. De beheerder van de route wist de Oostenrijkse omroep ORF zelfs te vertellen dat het grind op het grindpad naar de hut, voor het grootste deel bestaat uit stenen die van de hoger gelegen helling komen.

Risico op steenslag is nooit helemaal uit te sluiten, zeker niet op dit soort routes. Maar de risico’s waren nu zo hoog dat de routebeheerders besloten om de rotswand onder handen te nemen. Als de werkzaamheden zijn afgerond, kan de Bettelwurfhütte in juni weer open.

Benieuwd hoe zo ‘felsräumung’ eruit ziet? Een bedrijf gespecialiseerd in dit soort werkzaamheden maakte een filmpje.

Op de website van de Oostenrijkse omroep ORF staat een filmpje over de werkzaamheden in het Halltal.

Bron: ORF.at

 

Meer inspiratie

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.