Patagonie: het uiterste zuiden van Chili

Steenrijk Amerikaans paar geeft miljoenen hectares natuurpark aan Chili

Chili krijgt er voor 4,5 miljoen hectare aan natuurparken bij. De Chileense president Michelle Bachelet heeft daartoe een overeenkomst getekend met de gevers, het echtpaar Tompkins. De uitbreiding van beschermde gebieden helpt de 'Route of Parks' compleet te maken: een gepland netwerk van zeventien nationale parken en ruim 2400 kilometer door Chileens Patagonië, van Puerto Montt naar Kaap Hoorn in het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika. De route van parken waarborgt de wildernis van Patagonië en opent het zuiden van Chili voor ontwikkelingen op het gebied van ecotoerisme. 

Land kopen om het te beschermen

De gulle donatie is afkomstig van de Amerikanen Doug en Kristine Tompkins, bekend van de buitensportmerken The North Face en Patagonia. Het stel, dat ruim twintig jaar geleden hun miljoenenbedrijf verkocht voor een leven in de wildernis van Patagonië, kocht enorme stukken land om te beschermen en toegankelijk te maken voor toeristen.
Tragisch genoeg overleed Doug Tompkins in 2015 op 72-jarige leeftijd tijdens een kajakongeval, waardoor hij deze historische stap niet meer zelf kan meemaken.

Vijf nieuwe nationale parken

In totaal worden er vijf nieuwe nationale parken gecreëerd om de eerder genoemde route - die zich uitstrekt over de gehele lengte van het land - compleet te maken. In de extreem uiteenlopende klimaten van Chili leeft een groot aantal zeldzame dieren, zoals de poedoe (de kleinste hertsoort ter wereld), de Patagonische vos, de Chileense spotlijster en de Andescondor. Daarmee is dit een belangrijke stap voor het natuurbehoud in Chili.
Maar ook op economisch gebied gaat Chili erop vooruit. Het ecotoerisme zal Chili naar verwachting zo'n 270 miljoen dollar (250 miljoen euro) aan inkomsten opleveren, plus 43.000 extra banen.

Bron: de Morgen, de Volkskrant

<iframe src="https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m14!1m12!1m3!1d4406050.006518622!..." width="619" height="250" frameborder="0" style="border:0" allowfullscreen></iframe>

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Nog even bijtanken in de bergen? Boek nu een last minute deal naar zonnig Trentino.

Genieten wordt in Zuid-Tirol eenvoudig gemaakt, Laat je verrassen en proef de beste Zuid-Tiroler wijnen.

Speciale aanbieding Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Ontdek alle (berg)wandelpaden van de Pyreneeën en het achterland van Lleida.
(foto © Jordi Pou)

Reis met Fjord Line naar Noorwegen en beklim de hoogste bergen! 

Liefhebbers van adventure-sports opgelet: bezoek Lleida met méér dan 200 bedrijven en ruim 50 verschillende activiteiten te land, te water en in de lucht. (foto ©Oriol Clavera)