Topdrukte verwacht op de Everest

Na twee rampzalig verlopen klimseizoenen in 2014 (door een lawine) en in 2015 (door een aardbeving) verliep 2016 goed: meer dan 600 klimmers bereikten de top. Het vertrouwen is terug en de klimvergunningen van de rampseizoenen zijn tot dit jaar geldig. Het zal dus druk worden op de hoogste berg ter wereld!

Lawine op Everest in 2014

Op 18 april 2014 sloeg het noodlot toe voor 16 dragers en gidsen die bezig waren om voor klimmers touwen te bevestigen. Ze werkten tussen het basiskamp en kamp 1, op de Khumbu IJsval. De IJsval is een van de meest gevaarlijke stukken die klimmers richting de top passeren. De Khumbu IJsval is een enorme ijsmassa die zoals een waterval, maar dan langzaam, beweegt. In dat gevaarlijke gebied bevestigen dragers en gidsen ladders, touwen en ankers voor klimmers die op weg gaan naar de top.

Aardbeving op Everest in 2015

Op 25 april 2015 trof een aardbeving Nepal. Honderden mensen kwamen om en duizenden werden dakloos. Het gevolg voor de klimmers in de Himalaya was enorm. Het basiskamp verdween door een lawine, ontstaan door de aardbeving. Hierbij lieten 22 mensen het leven. Nepal wil dit jaar het kamp opruimen.

Topjaar Everest in 2016

In 2016 waren er vele succesvolle beklimmingen van de top. In totaal bereikten meer dan 600 bergklimmers het hoogste punt in de wereld. De valleien en dorpen in de buurt van Mount Everest waren vol toeristen en er waren geen grote incidenten. In het begin het klimseizoen leek er minder animo voor de Everest. Hoewel verschillende gidsen na de rampen van de vorige jaren een seizoen oversloegen, gingen andere gidsen door met het begeleiden van hun klanten naar de top.

Topdrukte op Everest verwacht in 2017

Het komende klimseizoen belooft extreem druk te worden. Het vertrouwen in de Everest is terug na de successen van vorig jaar. Daarbij zijn de klimvergunningen die in 2014 en 2015 zijn gekocht verlengd tot dit jaar.

Klimvergunningen voor de Mount Everest zijn kostbaar, je betaalt er 11.000 dollar voor. Het is ook mogelijk om vanaf de Chinese zijde een poging naar de top te doen, een Chinese vergunning kost je 14.500 dollar.

bronnen: National Geographic, Outsideonline.com foto: pixabay

 

 

 

Meer inspiratie

Nog even bijtanken in de bergen? Boek nu een last minute deal naar zonnig Trentino vanaf €140,-.

De lijst met avontuurlijke en ontspannen activiteiten in Tirol is eindeloos. Bekijk de mogelijkheden in de Tiroler bergen

Speciale aanbieding Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Ontdek de vele almwandelingen in Tirol, voor iedere wandelaar genieten!

Met elke dag de mooiste bergfoto's, leuke winacties en het laaste bergnieuws!