Verliezen de Zwitsers een taal?

Het Reto-Romaans, de 4de taal van Zwitserland, heeft het moeilijk. De technische universiteit van Zürich (ETH, Eidgenössische Technische Hochschule) doneert ieder jaar 90.000 euro aan de faculteit Reto-Romaans, maar ziet door bezuinigingen van deze donatie af. De universiteit wil zich meer gaan richten op de kerntaken van het onderwijs. Gaat hierdoor een stukje Zwitserse cultuur verloren?

De vier talen van Zwitserland

Zwitserland-gangers weten het maar al te goed: Zwitserland is een meertalig land. In de omgeving van Freiburg spreekt men Frans en in Ticino is Italiaans de dominante taal. In het merendeel van het land wordt Duits gesproken, maar in het oosten bestaat nog een vierde taal: het Reto-Romaans. Het Reto-Romaans is de enige officiële taal van Zwitserland die buiten het land nergens anders officieel is.

Verdwijnen Reto-Romaans

De bezuiniging van de universiteit valt niet bij iedereen in goede aarde. De Zwitsers zijn bang dat met dit besluit de 2000 jaar oude streektaal verloren gaat. Ongeveer 60.000 Zwitsers spreken Reto-Romaans als moedertaal. De taal bestaat uit een aantal dialecten die stuk voor stuk verbonden zijn met het Grieks en het Latijn.

Tegenstanders

De regering van het oostelijke kanton Graubünden begrijpt niet hoe de universiteit deze keuze kan maken. Ook parlementslid Martin Candinas spreekt schande van het gedrag van de ETH.  Hij vindt dat van een universiteit verwacht mag worden dat zij zich inzet voor het behoud van een nationale taal. Professor Reto-Romaans Clà Riatsch, vermoedt dat de taal zonder de faculteit niet lang zal overleven. De twaalf mensen die nu Reto-Romaans studeren hebben binnenkort geen plek meer waar zij hun studie kunnen afronden.    

 

 

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen