Foto: McKay Savage (flickr.com) Lhotse

Vijf achtduizenders voor beklimming vrijgegeven in Nepal

 McKay Savage (flickr.com) LhotseIn het komende jaar wil Nepal een vijftal bergen van boven de achtduizend meter hoogte vrijgeven voor beklimmingen. Het land in de Himalaya, tussen India en Tibet, bevat acht van ’s werelds tien hoogste bergen waaronder de hoogste, de Mount Everest (8.848m).

Internationale Unie Alpinismeverenigingen

Volgens een vertegenwoordiger van het ministerie van toerisme in Kathmundu mogen bergbeklimmers vanaf het begin van het volgende seizoen vijf extra bergen in het gebied van de Kachenjunga en de Everest beklimmen die tot nu toe alleen toegankelijk waren met speciale toestemming. Eerder waren er acht bergen van boven de achtduizend meter in de Himalaya opengesteld voor beklimmingen. Dit getal wordt dus verhoogd met vijf andere achtduizenders die toegankelijk zullen zijn voor commerciele expedities.De bergen waar het om gaat zijn de Lhotse Middle (8.413m), de Lhotse Shar (8.383m), de Kanchenjunga South (8.494m), de Kanchenjunga Central (8.482m) en de Kanchenjunga West (8.505m). Eerstbeklimmingen zijn niet meer mogelijk op deze bergen. Zodra de Internationale Unie van de Alpinismeverenigingen (UIAA) zijn goedkeuring heeft gegeven zullen de achtduizenders worden vrijgegeven.

Herziening van de regels voor bergbeklimmers

In het begin van augustus kondigde de Nepalese regering een herziening aan van de voorheen geldende regels voor klimmers. "We willen nieuwe criteria vaststellen aan de hand van de ervaring en technische knowhow van bergbeklimmers, zodat alleen ervaren mensen in de toekomst mogen klimmen," zei Sherpa Ang Chiring van de bevoegde commissie in Kathmandu.

Bergtoerisme

De Lhotse Middle werd in  2001 voor het eerst beklommen door een Russische expeditie. De andere vier toppen waren in de jaren zeventig al voor het eerst beklommen. In totaal zijn er in Nepal meer dan 300 bergtoppen opengesteld voor beklimmingen. Bergtoerisme is een zeer belangrijke bron van inkomsten voor Nepal, één van de armste landen ter wereld.

Bron: spiegel.de

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling