Hannibal steekt de Alpen over

Waar stak Hannibal de Alpen over?

Het is een van de beroemdste gebeurtenissen uit de oudheid: de veldtocht van Hannibal naar Rome tijdens de Tweede Punische oorlog  (218 – 201 v.Chr.). Met een leger van 30.000 man en 37 olifanten trok de veldheer de Alpen over, richting Rome. Maar tot nu toe was nog niet duidelijk waar.

Microbioloog Dr. Chris Allen van Queen’s University en zijn internationale team van collega’s, geleid door Professor Bill Mahaney van York University, denken eindelijk solide bewijs geleverd te hebben voor de meest waarschijnlijke doorgangsroute die Hannibal met zijn troepen heeft genomen.

Col de Traversette

Hannibal is volgens hen namelijk via de Col de Travesette (3000 meter hoog) door de Alpen getrokken. Dit kruispunt werd 50 jaar geleden al voorgesteld door bioloog en veelweter Sir Gavin de Beer, maar de meerderheid van de academische gemeenschap was niet overtuigd van zijn argumenten. Archeologen hebben decennia lang geprobeerd om bewijs te vinden, maar met de hulp van andere wetenschappen is het bewijs hoogstwaarschijnlijk gevonden in een laag omgewoelde grond, die uit ongeveer 218 voor Christus stamt. Precies de tijd dat Hannibal langs moet zijn gekomen.

Meer weten over Hannibal en zijn tocht over de Alpen vind je op Archeologie Online.

Meer inspiratie
Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!