Mooiste autoroutes door de bergen

De 5 mooiste autoroutes door de bergen

Vanuit de auto genieten van de bergen? Deze mooie routes door de bergen zijn adembenemend. Haarspeldbochten, uitzichten, en de ruige bergwereld om je heen.

Trollstigen

De Trollstigen in Noorwegen

De Trollstigen (een vertaling voor ‘trol-ladder’ of ‘trollenpad’) was ooit een smal bergweggetje in het westen van Noorwegen, dat vooral door herders en schapen werd gebruikt. De weg ging officieel open op 31 juli in 1936, nadat er acht jaar lang verbeteringen aan de weg werden uitgevoerd. Tegenwoordig is de Trollstigen een goed berijdbare route en behoort deze tot de populairste bezienswaardigheden in Noorwegen.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


De slingerende bergweg met een hellingsgraad van 9%, biedt een adembenemend uitzicht over statige bergtoppen met majestueuze namen, steile fjorden en schilderachtige valleien en heeft elf spannende haarspeldbochten. De weg brengt je - dankzij het werk van ingenieurs en wegenbouwers - strak langs de bergwand van de Stigfossen-waterval omhoog, naar het uitzichtpunt ‘Trollstigheim’.

Hoewel de Trollstigen in principe alleen in de wintermaanden gesloten is, moeten bezoekers er rekening mee houden dat de weg ook in mei en juni, vanwege nachtvorst in de ochtend, enkele uren gesloten kan zijn.

berninapas

De Berninapas in Zwitserland en Italië

De Berninapas ligt in het oosten van Zwitserland en loopt door het Ober-Engadin-dal naar Italië. De pas werd in 1910 geopend en is zeer populair bij toeristen, onder andere omdat dit de kortste route is om van Sankt Moritz naar Tirano te reizen.

De pas begint in Punt Muragl op 1780 meter hoogte en stijgt in het begin vrij geleidelijk tot aan Morteratsch. Daarna stijgt de weg sneller en de afdaling is nog avontuurlijker, want deze bestaat uit veel bochten en steile stukken. De weg is vooral geliefd vanwege het uitzicht op de indrukwekkende Morteratsch-gletsjer. In het dal van Morteratsch ligt ook de Piz Bernina, die op de grens van Zwitserland en Italië ligt en 4049 meter hoog is.

De Berninapas is, op enkele dagen in het jaar na, het gehele jaar geopend dankzij moderne sneeuwruimtechnieken.

Stelviopas autoroute

De Stelviopas in Italië

De Stelviopas ligt op de grens van Lombardije en Zuid-Tirol en is, hoewel de weg wel 48 haarspeldbochten telt, erg populair bij zowel wielrenners als autorijders. Met een hoogste punt van 2758 meter behoort de Stelviopas tot een van de hoogste verharde bergpassen in de Alpen. Tijdens de zomermaanden is het mogelijk om te skiën op de gletsjers die in het omringende landschap gelegen zijn.

De weg werd, in opdracht van Ferdinand I van Oostenrijk, in 1825 voltooid. De pas was tot 1915 het gehele jaar toegankelijk voor koetsen, doordat de weg in de winter door sneeuwscheppers werd vrijgemaakt. Vandaag de dag is de Stelviopas gesloten van eind oktober tot begin mei.

Grossglockner hochalpenstrasse

De Großglockner Hochalpenstraße in Oostenrijk

Deze panoramische autoroute werd op 3 augustus 1935 opengesteld voor publiek en is sindsdien, vanwege de mooie uitzichten, een toeristische plek. Inmiddels staat de route op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Langs de route bevinden zich verschillende bezienswaardigheden waar men even kan pauzeren en iets kan lezen over de route of even van het uitzicht kan genieten.

Op de route ligt bijvoorbeeld de Edelweißspitze, die 2571 meter hoog is. Vanaf daar heeft men uitzicht op de 37 bergtoppen die nog hoger zijn. Ook heb je hier een prachtig uitzicht op de Großglockner en verschillende gletsjers. Een andere leuke stop is het op 1953 meter hoogte gelegen Schönech, waar een bijzondere bloemenwandeling is uitgestippeld.

De weg is in de winter gesloten en zal begin mei weer opengaan voor bezoekers. Houd daarbij wel rekening met de openingstijden, want die kunnen variëren.

Transfăgărășan autoroute

De Transfăgărășan in Roemenië

De Transfăgărășan is een spectaculaire route met haarspeldbochten, viaducten en tunnels en loopt door en over het Fagaras-gebergte, dat gelegen is in Transsylvanië, Roemenië. De route loopt langs kenmerkende alpenlandschappen en heeft een aantal prachtige panoramapunten. Ook is vanaf de weg het Poenari-kasteel te zien, dat op een steile verlaten klif ligt. Deze burcht was ooit in het bezit van Vlad Dracula, op wie Bram Stoker zijn beroemde verhaal baseerde. Bij het hoogste punt van 2134 meter ligt het Baleameer, een helder gletsjermeer dat wordt omringd met bergtoppen.

De Transfăgărășan was oorspronkelijk een strategische verbindingsweg voor het leger en werd in opdracht van de Roemeense communistische politicus Nicolae Ceaușescu tussen 1970 en 1974 gebouwd. Vanwege de hevige sneeuwval die lang aanhoudt, is de Transfăgărășan gesloten tussen oktober en juni.

Meer inspiratie

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling