Home » Reportage

Echte Oostenrijkse Tafelspitz

Tafelspitz is een Oostenrijks rundvleesgerecht dat samen met de Kaiserschmarrn en de Wiener Schnitzel bij de meest bekende gerechten uit de Oostenrijkse keuken. En de Tafelspitz kan bijna niet mislukken. Heel simpel gezegd hoef je alleen het vlees te koken met wat wortelgroenten en botten. Het gerecht staat of valt met de keuze van het juiste stuk vlees.

Het deel van de koe dat gebruikt wordt voor Tafelspitz heet in het in het Duits ook Tafelspitz. Het is een driehoekig stuk vlees uit het achterwerk van de koe, bij de staartaanzet.

Ingrediënten voor Tafelspitz

1 stuk rundvlees van 2 kg. (van staartstuk of muis)

750 gr. runderbotten (kunnen evt. weggelaten worden)

3 wortelen

3 meiknolletjes

1 kleine knolselder

1 grote ui

2 laurierbladeren

10 peperkorrels

3-4 jeneverbessen

zout

bieslook

Bereidingswijze

Zet een grote pan met water op. Doe er genoeg water in. Om het vlees goed mals te krijgen, moet het helemaal onder staan. (trucje: leg het vlees in de pan, giet er voldoende koud water bij, haal het vlees er weer uit en breng het aan de kook). Doe er de (gewassen) runderbotten in en laat het even opkoken. Schep het schuim eraf. Doe nu het rundvlees samen met de laurierblaadjes, de peperkorrels, de jeneverbessen en een flinke snuf zout erbij, breng het aan de kook en laat het 2 tot 2½ uur zo zachtjes mogelijk pruttelen. Af en toe een belletje lucht dat komt opborrelen; meer niet. Schuim het af en toe af.

Halveer de (ongepelde) ui en bak hem in een pan zonder vet met de snijvlakken naar beneden donkerbruin. Snij de groenten in grote stukken en doe ze samen met de ui in de pan met het vlees. Laat het allemaal een uurtje verder pruttelen tot het vlees echt helemaal zacht is. Draai het vuur uit, haal het vlees uit de bouillon, zeef de bouillon en leg het vlees er terug in om het even te laten rusten. Als je het gerecht van tevoren wilt maken of het vlees koud wil eten, laat het dan altijd helemaal afkoelen in de bouillon. Voor gebruik kun je het langzaam weer opwarmen. Snij het vlees in schijven en leg het op voorverwarmde borden. Giet er een beetje van de bouillon bij en bestrooi het met wat zout en bieslook. Serveer de Tafelspitz met Erdäpfelschmarrn, bieslooksaus en Apfelkren.

Meer inspiratie

Genieten wordt in Zuid-Tirol eenvoudig gemaakt, Laat je verrassen en proef de beste Zuid-Tiroler wijnen.

Nog even bijtanken in de bergen? Boek nu een last minute deal naar zonnig Trentino.

Reis met Fjord Line naar Noorwegen en beklim de hoogste bergen! 

Liefhebbers van adventure-sports opgelet: bezoek Lleida met méér dan 200 bedrijven en ruim 50 verschillende activiteiten te land, te water en in de lucht. (foto ©Oriol Clavera)

Speciale aanbieding Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Ontdek alle (berg)wandelpaden van de Pyreneeën en het achterland van Lleida.
(foto © Jordi Pou)