Home » Reportage
Kohlgrubenalm in Reith in het Alpbachtal. Foto Tirol Werbung/ A. Ziegler

Vijf tips voor een bergvakantie op een Tiroler boerderij

Wat is er mooier om tijdens je vakantie in de bergen midden in de natuur te slapen, te genieten van heerlijke verse streekproducten en als je wil het echte Oostenrijkse boerenleven mee te maken? In Tirol hebben ruim 400 boeren hun boerderij opengesteld voor bergliefhebbers. Ook voor kinderen is een vakantie op een bergboerderij in Tirol een echte belevenis, ze kunnen meehelpen met bijvoorbeeld eieren te rapen, geiten te voeren of de paarden naar de weide brengen. Op sommige boerderijen krijgen je kinderen tijdens je vakantie een van de boerderijdieren als vakantiedier om te verzorgen! Vaak bieden de boerderijen ook voor de volwassenen leuke activiteiten aan, van zeepzieden tot hooien en dieren verzorgen to muzieklessen.

Veel van de boerderijen hebben een eigen specialiteit. Daardoor is het lastig kiezen waar je je vakantie gaat doorbrengen. Wij selecteerden 5 bijzondere Tiroler bergboerderijen. Op de website van de regio Tirol vind je nog veel meer bergboerderijen en de mooie verhalen en foto’s voor een onvergetelijke vakantie.

Strengen am Arlberg. FotoTirol Werbung- J. Mallaun

Ontspannen en genieten  in het Lindenhof, Scheffau am Wilder Kaiser

Dat het niet alleen hard werken op een boerderij is, bewijst de Lindenhof bij de Wilder Kaiser. Bettina Modes, de boerin van het Lindenhof biedt haar gasten een plaats waar ze tot rust kunnen komen te midden de bergwereld van de Wilder Kaiser. Je hoeft in geen geval afstand te doen van enige luxe, want de gastenkamers zijn modern en goed ingericht met grote panoramavensters.

Lindenhof in Scheffau bij de Wilder Kaiser, © Tirol Werbung/Lisa Hörterer

Na het uitgebreide ontbijtbuffet met in huis gemaakte producten, loop vanaf het erf  zo naar een van de talrijke, wandelroutes die vlakbij beginnen. Daarnaast kan je altijd helpen op de boerderij, met het plukken (en eten) van fruit of je kan aan de slag in de stallen.

Lees meer over de Lindenhof

Lindenhof in Scheffau bij de Wilder Kaiser, © Tirol Werbung/Lisa Hörterer

Bioboerderij Fleckl

Hout ademt, hout leeft. Dat weet niemand beter dan Josef Fuchs, die niet alleen boer  van Bioboerderij Fleckl, maar ook houtdraaier is. Een deel van de massief houten meubelen, lampenkappen en schalen in huis heeft hij zelf gemaakt. Hij vindt het leuk als gasten over zijn schouders meekijken als hij in zijn werkplaats aan het werk is. Kinderen mogen bijna overal meehelpen op de boerderij en genieten van de dieren op de bierderij, zoals meekijken in de stal van de melkkoeien, knuffelen met de lammetjes, ponyrijden of misschien mogen ze zelfs mee op de tractor als het tijd is om te hooien.

Foto Tirol Werbung/Lisa Hörterer

De boerderij ligt helemaal boven op de Pfenningberg op 1200 meter en is daarmee daadwerkelijk de laatste en hoogst gelegen boederij op de berghelling van het Markbachjoch, vlak bij de almen. Een uitlopend dak, rondom lopende balkons en een klokkentoren op de nok van het dak: dit is een typische Brixentaler boerderij, meer dan 300 jaar oud, volledig van hout en met een prachtig wijds uitzicht op de Kitzbüheler Alpen.

Lees meer over bioboerderij Fleckl

Foto Tirol Werbung/Lisa Hörterer

 

De kruidenboerderij Sagenschneider’s, Ried

De kruidenboerderij Sagenschneider ligt in het Tiroler Oberinntal aan een kabbelend bergbeekje. Gastvrouw Elisabeth Maaß, een bijzonder gepassioneerde kruidenkenner. Zij is in opgegroeid met genezende, geurende en  specerijplanten. Vanaf het moment dat je binnenkomt in de Kruidenboerderij Sagenschneider’s omringen de geurende planten je. Van genezende zalf, via lekkere theesoorten en stimulerende schnapsen, tot en met verkwikkende baden– hier worden de krachten van de kruiden ten volle benut.

Kräuterbauernhof Sagenschneider’s in Ried, foto Tirol Werbung/Lisa Hörterer

Maar ook de eigen huisproducten zoals eieren, vlees, melk en boter zijn bijzonder geliefd bij de bezoekers. De kleine gasten van de boerderij zijn vooral enthousiast over springerige dwerggeiten en de Shetlandhengst “Willi”. Dit alles zorgt ervoor dat er niets meer in de weg staat van een stressvrije familievakantie.

Lees meer over kruidenboerderij Sagenschneider

Kräuterbauernhof Sagenschneider’s in Ried, foto Tirol Werbung/Lisa Hörterer

 

Wandelboerderij Gintherhof

In de Gintherhof worden gasten dagelijks verrast met zelfgemaakt bruin brood, een heerlijke tulband en verse koekjes. Maar niks is zo populair als Hefezopf, een gevlochten zoetig brood. De zoete lekkernijen staan elke middag klaar voor de gasten, gratis en voor niets, heerlijk voor na een wandeling in het Naturpark Tiroler Lech of naar de koninklijke kastelen in de buurt.

Gintherhof in Ehenbichl, Foto Tirol Werbung/Lisa Hörterer

De beste tips voor mooie wandelingen komen van de expert: Sepp Paulwebers, de man van Annelies Paulwebers en werkzaam bij een alpine school. Gasten krijgen tijdens hun verblijf een complete wandeluitrusting met rugzak, kaart, bidon, wandelstokken en een verrekijker. Zo nu en dan biedt Sepp zelf ook wandeltochten aan. Maar let op: om 17.00 uur willen de kinderen weer op de boerderij zijn, want dan komen de koeien vanuit de wei weer terug op de boerderij.
Lees meer over de Gintherhof

Gintherhof in Ehenbichl, Foto Tirol Werbung/Lisa Hörterer

Historisch en ongewoon – Het Tassenbacherhof, Strassen

In lang vervlogen tijden deed deze hofstede dienst als gasthof voor reizigers. Tegenwoordig komen gasten naar het Tassenbacherhof om hun vakantie door te brengen binnen de 600 jaar oude muren. De historische hoeve is al generaties lang in handen van de familie van Margit Aigners. Vanaf de buitenkant ziet het gebouw er nog steeds uit als een oude boerderij, maar binnenin tref je een gerenoveerd en toch nog authentiek interieur.

Gintherhof in Ehenbichl, Foto Tirol Werbung/Lisa Hörterer

Het bijzondere aan dit huis is dat er slechts één appartement is voor circa 10 personen, dat zeer ruim en luxueus is ingericht op maar liefst 250 vierkante meter. De gastvrouw is oorspornkelijk kok van beroep en kookt graag samen met de gasten een overvloedige maaltijd!

Lees meer over het Tassenbacherhof

Hoofdfoto: Kohlgrubenalm in Reith in het Alpbachtal. Foto Tirol Werbung/ A. Ziegler

Meer inspiratie

Pure bergbelevenis: 7 nachten in een appartement incl. begeleide wandelingen, fietstochten en techniektraining vanaf € 199,- p.p.

Genieten wordt in Zuid-Tirol eenvoudig gemaakt, Laat je verrassen en proef de beste Zuid-Tiroler wijnen.

Ontdek alle (berg)wandelpaden van de Pyreneeën en het achterland van Lleida.
(foto © Jordi Pou)

Speciale aanbieding Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Reis met Fjord Line naar Noorwegen en beklim de hoogste bergen! 

Liefhebbers van adventure-sports opgelet: bezoek Lleida met méér dan 200 bedrijven en ruim 50 verschillende activiteiten te land, te water en in de lucht. (foto ©Oriol Clavera)