Bergen Magazine nummer 2 van 2015

  • THEMA: 150 jaar Zermatt- Matterhorn
  • Zweeds Nationaal Park Fulufjället
  • Wat leeft er in een bergmeer?
  • Voorjaarswandelen in de voorarlpen (Pays de Buëcht, Frankrijk // Pays de Gruyère, Zwitserland // Oberösterreich, Oostenrijk)

Deze editie van Bergen Magazine verschijnt 17 april in de winkels en bij de abonnees thuis. Nog geen abonnee? Meld je hier aan.

Hoe de Matterhorn de beroemdste berg ter wereld werd

Matterhorn gezien vanuit Zermatt. Foto Fenneke VisscherHalverwege de 19e eeuw is Zermatt een stil boerendorp in het Zwitserse kanton Wallis. Dat verandert als twee bergbeklimmers, de Brit Edward Whymper en de Italiaan Jean-Antoine Carrel, een race beginnen naar de top van de Matterhorn. Het verhaal van die tocht, dat twee keer is verfilmd, spreekt zo tot de verbeelding dat zowel Zermatt als de Matterhorn wereldberoemd worden.

In deze special over de Matterhorn en Zermatt: over hoe het dorp groot geworden is dank zij het alpinisme, over wat er nou echt is gebeurd tijdens die Whymper-expeditie en een geologisch duidend stukje over de 'horn', hoe een dergelijke bergvorm ontstaat dank zij de werking van erosie en verwering. En natuurlijk een paar prachtige wandeltips.