Bergen Magazine 2019-5

Bergen Magazine gletsjertochten

In het winternummer gaan we de gletsjer op (nu het nog kan)!

Op gletsjeravontuur door Karinthië 

De gletsjers in de Alpen verdwijnen langzaam en dus kun je er nog maar beter van genieten nu ze er nog zijn. Bergen Magazine verkende in het Oostenrijkse Karinthië de nog immer imposante Pasterzegletsjer onder de Grossglockner en de Hochwurtenkees in het Mölltal. Onderweg wordt duidelijk hoe snel de ijsmassa afsmelt en wat de gevolgen zijn voor het landschap, de natuur en de inwoners die van het bergtoerisme afhankelijk zijn. Tegelijkertijd is de ijzige bergwereld nog altijd indrukwekkend met zijn ijsstructuren, gletsjerspleten en wilde smeltwaterbeken. Om die wereld echt te ervaren ontkom je er niet aan om het ijs te betreden en aan touw de ijsvlakten te verkennen.

Over de toppen van de Wildstrubel 

Niets lijkt zo onveranderlijk als een bergmassief. Ruim anderhalve eeuw geleden keken de eerste Engelse alpinisten tegen dezelfde bergen aan als wij nu en over nog eens 150 jaar staan ze er nog zo bij. Zo voelt dat althans als je ze beklimt en erover uitkijkt. Maar is dat wel zo? Marnix Viëtor beklimt met zijn twee zonen de Wildstrubel precies volgens de route die hij bijna vijftig jaar eerder volgde met zijn ouders. Hij stuit op onverwachte verschillen.

IJzig actief in de Aletsch Arena

Met een goede vriend via het spoor naar het autovrije Bettmer- en Riederalp. Op eigen kracht door de bergen wandelen, E-power mountainbiken en een ritje met een mountainkart. Met altijd die grote Aletsch Gletsjer in het zicht of onder de voeten. Vijf dagen de telefoon op zwart en in plaats daarvan een gesprek, een boek en een kaartspel. Geen verbinding met de buitenwereld maar met elkaar. De rest van de wereld wacht maar een paar dagen. Een reis voelde zelden zo goed.  

Meedraaien op een alpien onderzoeksstation 

Simone van Velzen liep mee op twee alpiene onderzoeksstations in twee verschillende Alpenlanden. Onderzoek naar de effecten van klimaatsverandering bleek op beide stations een hot item, want de gevolgen zijn juist hoog in de bergen goed te merken. Maar hoe reageren dieren en planten in de Alpen eigenlijk op de veranderingen?

Fotowedstrijd: je aller- aller- allerbeste bergfoto!

We zijn op zoek naar je aller- aller- allerbeste bergfoto. Niet zomaar een mooie foto, maar een foto waar het vakmanschap vanaf spat. De lat ligt hoog, want niemand minder dan topfotograaf Bas Meelker kiest de uiteindelijke winnaar van een exclusieve Shimoda Explore 40 Backpack. Doe mee!

En ook nog

Bivakhutten boven Val Ferret
Sporen in de maagdelijke sneeuw in Val d'Anniviers
5 wandelroutes voor het hele gezin in de Brenta-Dolomieten

Nog geen abonnee? Neem voor 25 november een abonnement, dan krijg je dit nummer gewoon thuisgestuurd!