Bergen Magazine 2020-2

BM

Abonnees ontvangen dit nummer omstreeks 1 mei. Het is vanaf 6 mei verkrijgbaar in boekhandel en kiosk.

Nog geen abonnee? Neem vóór maandag 20 april 16:00 u. een abonnement, dan krijg je dit nummer thuis!

Thema: Noorwegen ''Machtig Jotunheimen in het land van Peer Gynt''

Picos de Europa

Fascinerende trektocht : Ruta de la Reconquista

Tekst & foto’s Kris Clerckx

Ver weg van de Spaanse costa’s volgen we de Ruta de la Reconquista, een meerdaagse trektocht door een van de onherbergzaamste regio’s van Europa, waar ooit christelijke rebellen en Arabische strijders het tegen elkaar opnamen. Over steile pieken en langs diepe kloven ontdekken we een fascinerend wandelparadijs.

Wandelen in Picos de Europa

Aizkorrigebergte (Baskenland)

Met de kinderen naar de Baskische beestenbergen

Tekst & foto’s Gijs Hardeman

Als we met de kids uit het bos wandelen scheert de eerste gier over ons hoofd. Tientallen zullen er nog volgen. We wandelen langs duizenden schapen, honderden paarden, tientallen koeien en één stier. Ze grazen allemaal vrij op de bergweides. Bij de lunch eten we Pintxos en drinken we witte friszure Txakoli-wijn. In de verte zien we de grijze top van de Aizkorri boven de graslanden uitrijzen. Daar staan we morgen bovenop! Welkom in de Baskische bergen, een verrassende parel in Spaans Baskenland.

Fotowedstrijd: Lente in de bergen 

De lente is een prima seizoen voor een bergwandeling. De fruitbomen bloeien, kalfjes lopen buiten, paardenbloemen kleuren de almen geel en frislentegroen knalt van de hellingen. Tegelijk zijn de bergtoppen nog bedekt met witte sneeuw, hoe fotogeniek wil je het hebben? De mooiste foto's maken kans op één van die twee paar Hanwag Banks GTX wandelschoenen ter waarde van €219,95!

Doe mee!

Wandelen meer van geneve

Grand Tour des Vanils (Zwitserland)

Benen als brie in het land van de gruyère

Tekst & foto’s Frank Peters

Het is eind juni zo heet in de Gruyèrestreek, Zwitserland, dat de beroemde kazen spontaan tot een fondue-waardige maaltijd smelten. Wat een aangename tocht met hier en daar een proeverijtje had moeten worden, werd iets uitdagender dan dat.

De verovering van de achtduizenders

Het gouden decennium in de Himalaya en de Karakoram (1950-1960)

Tekst: Robert Eckhardt

Met de beklimming van de Annapurna (8091 m) in 1950 begon het gouden decennium van de verovering van de achtduizenders. Die periode werd in 1960 afgesloten met de beklimming van de Dhaulagiri (8167 m), de 13e achtduizender. Maar er zijn toch 14 achtduizenders?