Bergen Magazine 2020-3

Abonnees ontvangen dit nummer omstreeks 3 juli. Het is vanaf dinsdag 7 juli verkrijgbaar in boekhandel en kiosk.

Neem vóór vrijdag 19 juni 16:00 u. een abonnement, dan krijg je dit nummer thuis!

THEMA: 3x bijzondere avonturen in de Walliser Alpen

• Huttentocht hoog boven het Val de Bagnes
• Drie 3000’ers voor de kwieke wandelaar
• Valsesia, de ‘piccolo Himalaya’ van Italië

Val de Bagnes (Wallis, Zwitserland)

Huttentocht hoog boven het mondaine Val de Bagnes

Tekst & foto’s Jonathan Vandevoorde

Ook een sprookjeslandschap kan zo zijn uitdagingen hebben, vooral aan het begin van de zomer. Toen onze hoofdredacteur vorig jaar een huttentocht liep vanuit het mondaine skidorp Verbier, kreunde Wallis onder een hittegolf. Maar tegelijk lag er in dit schitterende hooggebergte, ver van de jetset, meer sneeuw dan ooit tevoren.

Meer weten?

Üssers Barrhorn (Wallis, Zwitserland)

2 vrouwen, 3 Alpentoppen

Tekst Noes Lautier, Foto:’s Noes Lautier en Tanja Merkelbach

In september 1883 stonden de Britse alpiniste Margaret Anne Jackson en haar twee berggidsen als eersten op de hoogste wandeldrieduizender van de Alpen, de Üssers Barrhorn (3610 m). Op 9 augustus 2019 traden Noes Lautier en Tanja Merkelbach in haar voetsporen. En het was niet de enige top die de twee die week beklommen…

Valesia (Piëmonte, Italië)

Ontdek de ‘kleine Himalaya’ in Noord-Italië

Tekst & foto’s Bert Vonk.

Piccolo Himalaya, zo noemen de Italianen de (nog altijd!) zwaar vergletsjerde toppen van de Monte Rosa aan het eind van het Valsesia. Dit is misschien wel het meest afwisselende berggebied van de Alpen. Prachtige bergwandelingen met eindeloze vergezichten én adembenemende cultuurschatten, van goed bewaarde Walserdorpen tot de pronkjuwelen van renaissance- en barokkunst in hoofdplaats Varallo.

Fotowedstrijd: Bergdromen

Pak je foto-archief erbij en ga op zoek naar je mooiste foto's van een plek in de bergen waar je nu het liefst zou willen zijn. De mooiste inzedingen maken kans op een rugzak van Deuter!

Doe mee! 

Praktische tips

Veilig bergwandelen, hoe doe je dat?

Tekst: Noes Lautier, foto’s: Robert Eckhardt

Bergwandelen is toch gewoon de ene voet voor de andere zetten, een beetje op het weer letten en dan gaan met die banaan? Zo simpel is het niet. Maar geen nood, wij vertellen je alles wat een bergwandelaar moet weten. Wist je bijvoorbeeld dat je aan de hand van het geluid van overvliegende vliegtuigen onweer kunt voorspellen?

Västerbotten (Zweden)

Walhalla voor de buitenmens

Tekst & foto’s: Tom van der Leij & Melissa Ruggles

In de Zweedse provincie Västerbotten ligt een van de grootste ongerepte natuurgebieden van Europa. Met serieuze bergen zoals de Ryfjället en de Norra Sytertoppen en een weelde aan meren en wouden is dit een waar bergwandelparadijs, een walhalla voor de echte buitenmens.

Gasteinertal (Salzburgerland, Oostenrijk)

Bergwandelen zonder rugzak

Tekst & foto’s Jonathan Vandevoorde

Als tijdens een zomervakantie met het gezin lange, stoere bergtochten maken even geen optie is, hoe overleef je dan de bergwandelkriebels? In het groene Gasteinertal in Salzburgerland hebben we ons een week lang uitstekend vermaakt, ook zonder rugzak.

Natuur

Natuurbescherming in de Alpen: de succesverhalen

Tekst Simone van Velzen

We worden ermee overspoeld: onheilspellende berichten over smeltende gletsjers, het groeiende aantal toeristen en diersoorten die in razend tempo verdwijnen. Maar in de laatste pakweg honderd jaar is er in de Alpen ook heel veel bereikt op het gebied van natuurbescherming. Simone van Velzen gaat op zoek naar de succesverhalen.