niet van het pad af

De route afsnijden, goed idee?

Elke zomer is het raak en gebeuren er tientallen, zoniet honderden ongelukken in de bergen. Verrassend vaak is de oorzaak simpel en daarmee des te treuriger: de wandelaar was op zoek naar een korte route.

Misschien ken je dat wel: op weg naar de top, of op weg naar dat verkoelende beekje langs je wandelroute beneden in het dal, zie je je einddoel al een stuk onder- of boven je liggen. Maar als je kijkt hoe het pad loopt, zie je dat dat nog met heel wat lange slingers langs de berghelling kronkelt, voordat je daar bent. Zo dichtbij, en toch nog zo ver weg. Even scan je de berghelling, niet te steil, geen hele gekke dingen. Die laatste bocht afsnijden en in een rechte lijn naar boven of beneden… dat kan toch wel? En het lijkt alsof daar een spoortje loopt. Dan kan dat toch? Even doorbijten, maar dan ben je er lekker snel, toch?

Waarschuwing Oostenrijkse berggidsen

Oostenrijkse berggidsen waarschuwen tegen dit soort praktijken. Want hoewel een stukje afsnijden op het eerste gezicht soms makkelijk lijkt, zit een ongeluk in een klein hoekje. Want hoewel een helling er van een afstandje misschien makkelijk uit kan zien, valt dat soms vies tegen als je er eenmaal loopt. En dan kan je soms niet meer terug.

Ook niet gemarkeerde routes vormen een probleem. Zo lijkt het soms alsof je kortere route begint met een veilig pad, maar houdt dat pad opeens op. Bijvoorbeeld omdat het pad ooit deels is weggeslagen door een lawine. Of het gaat om paden die niet meer worden onderhouden. En dan sta je opeens wel in moeilijk, of zelfs gevaarlijk terrein.

Dat van het pad af gaan, grote risico’s oplevert, bleek wel in juni 2019, toen kort achter elkaar meerdere dodelijke ongevallen gebeurden met mensen die van het uitgezette pad afweken. Daarom waarschuwen Oostenrijkse berggidsen in Oostenrijkse media nu dat wandelaars ten alle tijden op het pad moeten blijven.

Pas op voor sneeuw

De winter van 2018-2019 zorgde voor veel schade aan bergpaden, maar liet ook een heleboel sneeuw achter. Ook ’s zomers ligt er hoog in de bergen nog veel sneeuw en dat maakt het er niet makkelijker op. Niet alleen maakt de sneeuw van menig uitgezet pad al een flinke ijsbaan, op veel plekken is het door de achtergebleven sneeuwlaag een behoorlijke uitdaging geworden om de routemarkeringen te vinden. Daardoor is het risico dat je alleen maar verder van het pad af raakt nog groter.

 

 

Meer inspiratie

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie.