Hiken in het spoor van elanden

Onderzoek naar het migratiepatroon van elanden kan een nieuwe internationale wandelroute worden. Onderzoekers brachten de migratieroutes van een eland in kaart tijdens een onderzoek  met het doel de migratieroutes van de dieren te beschermen. Één van die beschermingsmaatregelen zou een wandelroute kunnen zijn.

In het spoor van eland Alice

Het onderzoek naar de elandenmigratie begon in 1998 toen eland Alice een halsband met een zender om kreeg. In de daaropvolgende jaren liep zij op en neer tussen de Adirondack Mountains in de Verenigde Staten en Algonquin Provincial Park in Canada. Na haar overlijden in 2001 brachten de onderzoekers haar routes in kaart. Zo konden ze achterhalen welke gebieden belangrijk waren voor de dieren.

Van Adirondack naar Algonquin 

Van al die routes wordt nu een soort ‘samenvatting’ gemaakt: de A2A (Adirondack to Algonquin) Trail. Een veilige route voor dieren, maar ook voor mensen! Het is namelijk de bedoeling de route ook een fiets- en wandelroute wordt, waar mensen op een ecologische manier van de natuur kunnen gaan genieten.

Wandelroute beschemt natuur

De nieuwe route moet worden samengesteld uit al bestaande wandelroutes, oude treinsporen, landweggetjes en een aantal grotere wegen. Bij elkaar zou de route zo’n 400 mijl, bijna 650 kilometer. Die wandelroute moet de inkomsten opleveren waarmee de route voor zowel mens en dier onderhouden moet worden. Tegelijk toont de route volgens de ontwikkelaars de noodzaak om het gebied goed te beschermen goed aan. Als hikers zien hoe kwetsbaar het gebied is waar zij doorheen trekken, dan zullen ze vanzelf doordrongen raken van die noodzaak, zo is de gedachte.

Hier vind je meer informatie over de A2A trail

Meer inspiratie
De Nieuwe Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95) 

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?