Afval mount everest

Schoonmaakacties op de hoogste bergen te wereld

Grote klimexpedities naar de top van de hoogste bergen ter wereld zijn bijzondere ondernemingen. Maar ze kunnen ook heel vervuilend zijn. Vaak blijft er na zo’n expeditie veel afval achter op de berg. Een initiatief van top-bergbeklimmer Nimsdai Purja wil daar verandering in gaan brengen.

Na grote top-expedities blijft er vaak veel afval achter. Van touwen die niet meer losgemaakt kunnen worden na een afdaling, tot lege zuurstofflessen en kapotgewaaide tenten. En dan is er ook nog allerlei ‘natuurlijk’ afval, zoals etensresten en ontlasting. En al dat afval blijft nog jaren liggen, want het meeste vergaat niet. Daarmee is de afvalberg die door zulke expedities wordt veroorzaakt een enorme belasting voor het milieu. En niet alleen dat. Veel bergen hebben ook een belangrijke culturele waarde, of zijn zelfs heilig. En een heiligdom bedekken onder een laag afval, dat doe je ook niet.  

Nu komt een van die bergbeklimmers zelf in actie. De Nepalese bergbeklimmer Nirmal Purja, die bekend werd doordat hij in minder dan een jaar alle bergen van meer dan 8000 meter hoog beklom en een foto maakte van een lange ‘wachtrij’ op Mount Everest, heeft een initiatief opgezet om de bergen weer schoon te maken. Met zijn project Big Mountain Cleanup wil hij de komende jaren de hoogste bergen ter wereld een flinke schoonmaakbeurt geven.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Volg ons op Facebook. Wil je de mooiste verhalen uit de bergen? Neem een abonnement op Bergen Magazine!


Afvalprobleem in de bergen

En dat is hard nodig, want het afvalprobleem op de hoogste bergen ter wereld is een behoorlijk probleem. Want hoewel het afval niet vergaat, blijft het ook niet liggen. Door wind, regen en verplaatsende gletsjers komt al dat afval langzaam in de rivieren die op de bergen ontspringen terecht en verspreidt zich zo over een enorm gebied. En dat kan ook nog eens erg ongezond zijn. Bijvoorbeeld als de inhoud van latrines vermengd raakt met smeltwater en in de watervoorzieing van de lokale bevolking terechtkomt. Iets dat al lang een bekend probleem is in het Base Camp op Mount Everest. En soms is het zelfs ronduit gevaarlijk. Regelmatig gebeuren er ongelukken doordat klimmers zich inhaken op een oude lijn die beschadigd is.

Maar de actie van Purja beperkt zich niet tot het opruimen van het afval alleen. Hij wil met zijn stichting een programma opzetten, dat regelmatig dit soort schoonmaakacties organiseert. Niet alleen in de Himalaya, maar overal ter wereld.

De eerste schoonmaakactie is al volbracht. Het team van Purja verwijderde in september 2021 vijfhonderd kilo afval van de Manaslu. En de volgende actie staat al op het programma. Dan is de Mount Everest aan de beurt. De afvalberg op de hoogste berg ter wereld is een bekend en vooral groot probleem en regelmatig zijn er al soortgelijke acties opgezet, waarbij tonnen afval van de berg zijn verwijderd. Toen er door de coronacrisis weinig geklommen werd, sloot de regering in Bejing de Chinese kant van de berg, onder meer om er afval te verwijderen. Toch is het doel van Purja vooral om een mentaliteitsverandering op gang te brengen, waarbij expedities al van tevoren nadenken over hoe ze met het afval van hun expeditie omgaan. 

Meer inspiratie

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier een stukje berg geschiedenis