Schreeuwen kan geen lawine veroorzaken

De overtuiging dat hard roepen in de bergen een lawine kan veroorzaken, klopt niet. Dat werd vastgesteld door wetenschappers in het Zwitserse Davos.

Al in de jaren dertig werd er geschreven over lawines die veroorzaakt werden door roepende mensen. En ook bijvoorbeeld het stripalbum 'Kuifje in Tibet'droeg bij tot de beeldvorming. Die verhalen zijn echter niet correct, ontdekten de wetenschappers.

Ze onderzochten de mogelijke invloed van verschillende geluidsbronnen op een onstabiele sneeuwlaag. Daaruit blijkt dat de druk die wordt gecreëerd door de trillingen van de menselijke stem, lang niet hoog genoeg is om een lawine te veroorzaken.

Zelfs het geluid van een landende helikopter is onvoldoende. De druk van de rotor of van het toestel op het moment dat het de sneeuw raakt, zou de sneeuw dan weer wel in beweging kunnen brengen.

Lawines zouden ook veroorzaakt kunnen worden door jets die boven de bergen de geluidsmuur doorbreken. Dat geeft tot 900 meter lager voldoende druk. In Zwitserland is er bij groot lawinegevaar overigens al een verbod op supersonische vluchten boven de Alpen.

Uit eerder onderzoek was al gebleken dat wandelaars en skiërs op hellingen door hun gewicht voldoende druk ontwikkelen om een onstabiele sneeuwlaag in beweging te brengen.

Bron: De standaard

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie.