Wanneer is het druk in de Alpen?

Wanneer wordt het druk in de bergen?

Wie nu alvast z’n vakantie aan het plannen is, wil het vast graag weten: wanneer is het hoogseizoen? Oftewel: wanneer wordt het druk op vakantie?

Drukte kan van groot belang zijn tijdens het plannen van een vakantie. Hutten, pensions, chalets en hotels zitten voller en volgeboekte hutten kunnen de planning van een huttentocht flink beïnvloeden. De wegen zijn voller, waardoor je op weg naar je vakantie eerder in de file terechtkomt en de wachtrijen voor liften kunnen behoorlijk lang worden. De een neemt het voor lief, de ander probeert dat soort taferelen zo veel mogelijk te omzeilen. Voor wie in de laatste categorie valt, hebben we een overzichtje van de meest drukke drukste periodes in de bergen. 

Drukke periodes in de winter

Rond kerst en de jaarwisseling is misschien niet de meest sneeuwzekere periode van het skiseizoen, toch kan het in Europa druk worden, omdat iedereen vrij heeft. Overigens zijn de dagen rondom de jaarwisseling meestal de drukste periode van de kerstvakantie. Veel mensen brengen de kerstdagen met familie door en veel mensen grijpen de tweede helft van de kerstvakantie aan om de na het kerstdiner de kerstkilo’s er meteen af te skiën.  

Een andere drukke periode in de winter is de periode rondom de voorjaars- en carnavalsvakanties. In veel landen is er in de tweede helft van februari een vrije periode. Februari is ook nog eens een erg sneeuwzekere maand. Topdrukte dus. Rondom Pasen wordt dit nog eens herhaald. Wanneer die vrije dagen in februari en rondom Pasen precies vallen, hangt af van het land en vaak ook van de regio.  

Drukte in de zomer

De zomer is uiteraard nog zo’n drukke periode. Verspreid over juli en augustus hebben veel mensen zomervakantie én  de zomer is het moment voor een mooie tocht door de bergen. De schoolvakanties zijn vaak iets meer gespreid dan de kerstvakantie, maar dat betekent in de praktijk vooral dat het gewoon heel lang heel druk is. Voor heel Europa geldt dat juli en augustus de drukste maanden zijn als het op vakantieverkeer aan komt. 

Wie gaat waar op vakantie?

Niet elke regio is populair bij iedereen. Afhankelijk van wie er vakantie heeft, zie je in sommige regio’s de drukte toe- of afnemen. Zo is Oostenrijk in zowel zomer als winter een geliefde vakantiebestemming voor Duitse toeristen. Kortom: als de Duitse zomervakanties beginnen, lopen de accommodaties in Oostenrijk en de wegen daar naartoe snel vol! Dat de wegen vanuit Duitsland naar het zuiden snel vollopen, wordt nog eens versterkt doordat Italië vakantiebestemming nummer twee is voor onze oosterburen. 

Oostenrijkers die naar het buitenland gaan, gaan het liefst naar Duitsland, maar Italië volgt op de voet. De Zwitsers hebben min of meer dezelfde smaak. Ook zij gaan het liefst naar Duitsland en Italië. 

Onder de Belgen is Frankrijk populair, gevolgd door Nederland en dan Spanje. Ook Nederlanders gaan graag naar Frankrijk en Spanje. Als de zomervakanties in de Lage Landen beginnen, kun je dus veel verkeer naar het zuiden verwachten. 

Wat moet je doen in het hoogseizoen?

  • Houd rekening met langere reistijden. Zowel in de zomer als in de winter kun je in het hoogseizoen op weg naar vakantie flinke files tegenkomen. Zorg voor wat extra eten en drinken aan boord en dat je, afhankelijk van in welk seizoen je rijdt, iets tegen de zomerse warmte of de winterse kou hebt. 
  • Boek van tevoren. Op de bonnefooi reizen is in het hoogseizoen eigenlijk geen doen. Ga ervan uit dat hutten vol zitten en dat de plekken die nog niet geboekt zijn, gebruikt worden voor eventuele noodgevallen. 
  • Bereid je vakantie goed voor. Vanuit huis kan je al een heleboel regelen. Van tolvignetten tot liftpassen. Als je er thuis al voor zorgt dat je al dat soort zaken op orde hebt, scheelt dat heel wat wachttijd in de rij voor de tolpoorten, de VVV-kantoren en de kassa van de lift. 

 

Meer inspiratie
Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.