Mount Everest

7 vrouwen op het dak van de wereld

Vandaag is het internationale vrouwendag. Daarom zet Bergwijzer vandaag een aantal vrouwen die bijzondere bergbeklimmingen op hun naam hebben staan, in het zonnetje.

Gerlinde Kaltenbrunner

Als 23 jarige beklom de Oostenrijkse Gerlinde Kaltenbrunner al de 8027 meter hoge Karakoram in Pakistan. Dat was de eerste 8000'er die ze op haar naam zette. Er zouden er nog veel meer volgen, want in 2011 werd ze de eerste vrouw die op de top van alle 8000'ers had gestaan, zonder extra zuurstof mee omhoog te nemen.

Vanessa O'Brien

De Brits-Amerikaanse Vanessa O'Brien werd in 2015 opgenomen in het Guinness Book of Records voor de prestatie die ze in 2013 leverde. In 2013 sloot ze haar recordpoging om de 7 summits, de hoogste bergen van de 7 continenten, in zo min mogelijk tijd te bedwingen. Dat deed ze in tien maanden, waarmee ze van alle vrouwen die de 7 summits bedwongen, de snelste was.

Marianne Chapuisat

De Zwitserse Marianne Capuisat was in 1993 de eerste vrouw die 's winters de top van een 8000'er wist te bereiken. Nog steeds staat Marianne in de boeken als de enige vrouw die 's winters een 8000'er heeft beklommen.

Ingrid Baeyens

Ingrid Baeyens beklom vier 8000'ers, waaronder beruchte bergen zoals de Annapurna I en de Gasherbrum II. In 1992 was ze de eerste Belgische vrouw die op de top van de Everest stond.

Katja Staartjes

Katja StaartjesKatja Staartjes was in 1999 de eerste Nederlandse vrouw op de top van de Mount Everest. Daarnaast beklom ze de Cho Oyu en Gasherbrum1. In 2013 voltooide ze samen met haar man en klimpartner Henk Wesselius de Great Himalaya Trail.

Mollie Hughes

Toen de Britse Molly Hughes 21 jaar was bereikte ze de top van Mount Everest en werd daarmee een van de jongste Britse klimmers die de top van 's werelds hoogste berg bereikte. En dat smaakte naar meer. Na haar succesvolle beklimming via de zuidelijke route, staat in het voorjaar van 2016 een nieuwe expeditie naar de Everest gepland. Dit keer via de moeilijkere noordelijke route. Als dat lukt zal Mollie de jongste niet-sherpa zijn die de hoogste berg ter wereld van beide kanten heeft beklommen.

Tamara Lunger

Nanga Parbat door Tahsin Anwar Ali via WikipediaDe Italiaanse Tamara Lunger zette vier 8000'ers op haar naam: de K2, Lhotse, Cho Oyu en de MANASLU. Daarbij was ze de jongste vrouw die de Lhotse beklommen heeft. In de winter van 2015-2016 was ze onderdeel van de expeditie die voor het eerst met succes de top Nanga Parbat in de winter wist te bereiken.

Natuurlijk zijn er nog veel meer vrouwen die bijzondere prestaties hebben geleverd in de bergen. Wie mis jij nog in dit rijtje? Mail het ons

Meer inspiratie

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie.