IJsklimmen in Zuid-Tirol. Foto Tourismusverband Tauferer Ahrntal

Een winterweek voor alle leeftijden in Val Gardena

Sneeuwschoenwandelen in Val GardenaHoud je niet zo van snelle pistes maar ben je wel gek op sneeuw? Dan kun je je prima een week vermaken in het noorden van Italië, in Gröden/ Val Gardena. Denk aan winterwandelen, langlaufen, ijsklimmen, sleeën en schaatsen. En Val Gardena staat bekend om haar gastvrijheid, families zijn er van harte welkom.

Het Italiaanse Val Gardena (Gröden in het Duits) ligt midden in de imposante bergwereld van de Dolomieten en is een van de bekendste wintersportdalen van de provincie Zuid-Tirol. Het gebied is bekend vanwege de skitocht Sella Ronda. Maar ook zonder skiën kun je hier je hart ophalen. In het dal liggen drie dorpjes: Wolkenstein (1563 m), St. Christina (1418 m) en St. Ulrich (1236 m).

Wij namen de proef op de som en reisden af naar Val Gardena voor een week wintersporten zonder ski's. 

Maandag: winterwandelen of sneeuwschoenwandelen

Winterwandelen in Val Gardena

De eerste dag dat je je (weer) tussen de besneeuwde bergen bevindt, is het bijna al mooi genoeg om er gewoon te zijn. Om je heen kijken, genieten van de rust, de frisse lucht en van de prachtige uitzichten. Een ideale activiteit om rustig je winterweek mee te beginnen is winterwandelen. Het allerleukst is wandelen onder begeleiding van een lokale gids. Hij weet je alles te vertellen over de omgeving, de dieren, de sporen, de bomen, de struiken en de bergen om je heen.

Een van de wandelingen die je in Val Gardena kunt doen is in het Vallelunga/Langental (in natuurpark Puez-Odle/Puez Geisler ). Je start bij een typisch Zuid-Tirools restaurantje (Puez-hutte) waar je kunt genieten van een heerlijke lunch, een aperitief of een espresso.

Lees hier een kort reisverslag van een winterwandeling met gids. 

Dinsdag: langlaufen/ cross-country-skiën

Langlaufen kan in Val Gardena over ongeveer 160 km loipen. Op de Seiser Alm (de grootste bergweide van Europa op 2350 meter) vind je meer dan 60 km geprepareerde loipes en is bereikbaar per auto en met de gondelbaan vanuit het dorp St. Ulrich. Omdat de Seiser Alm hoog ligt, heb je op veel plekken schitterende uitzichten.

Maar wij kiezen ervoor om in het dal te gaan langlaufen. In het Vallelunga/Langental kan dat onder begeleiding van een gids. Bij een oud, houten hutje in het begin van het dal trekken we de gehuurde schoenen aan en stappen direct de loipes op.Als je, zoals wij, met een gids op pad gaat, is langlaufen buiten de loipes toegestaan. De voorste in de groep maakt dan zelf een loipe en de achterste heeft een bijna geprepareerde loipe.Langlaufen leek in eerste instantie makkelijk want je hebt immers weinig met hoogteverschillen te maken en je gaat niet zo hard. Maar vergis je niet. Als je de techniek onder controle hebt, is het een vermoeiende sport waar je flink van gaat zweten.

Woensdag: sleeën/ rodelen/ tobogganing

Sleeën in de DolomietenVandaag staat sleeën of ook wel rodelen genoemd op de agenda. Met een toboggan (type slee) ga je over speciaal geprepareerde sleeroutes naar beneden. Het is belangrijk dat de kinderen een helm dragen. De afdaling kan best hard gaan Daarom mag je ook niet sleeën op de gewone piste, dan zit je andere wintersporters flink in de weg.

Een echte aanrader is rodelen in de nacht. Op de Seiser Alm zijn we vanaf de Zallinger hut, na een heerlijke maaltijd naar beneden gesleed in het donker. 

Je krijgt een hoofdlampje op en dat is wel nodig ook. Als je namelijk de voorste of helemaal de achterste bent, zoals in mijn geval en de rest is al ver vooruit, dan zie je helemaal niets. En dan kan het wel heel spannend worden zo tussen de bomen door. Bijna het hele parcours loopt naar beneden. Hele kleine stukjes ga je wat langzamer of moet je lopen. Maar dat is geen straf. Daarna ga je weer lekker met een vaartje naar beneden en de bochten door. Je komt uit bij de Saltria-hut waar je nog even kunt nagenieten met een koud biertje of warme glühwein.

Lees hier verder hoe een avondje sleeën op de Seiser Alm kan verlopen.

Donderdag: ijsklimmen op een waterval

In Zuid-Tirol zijn er meerdere watervallen waar je kunt (leren) ijsklimmen. Een mooie waterval is er een bij St. Christina. Heb je nog nooit ijsgeklommen? Ga dan nooit zonder gids op pad. Wij wagen ons aan een 8 meter hoge waterval. Met stijgijzers, klimgordel en helm op gingen we één voor één de verticale ijswand op. De beloning toen we boven waren was het uitzicht over het dorp St. Christina. 

Waar moet je op letten bij het ijsklimmen? Lees het hier. 

IJsklimmen in Zuid-Tirol. Foto Tourismusverband Tauferer Ahrntal

Vrijdag: Schaatsen en een arrensleetocht

Ortisei / St. UlrichNa de ijswand van gister hadden we nog niet genoeg ijs gezien. 's Avonds zijn we op een van de vele ijsbanen gaan schaatsen. In bijna elk dorpje hier in Zuid-Tirol heb je wel een of meerdere ijsbanen.

Overdag lieten we ons lekker verwennen. We bestelden een slee met paarden en lieten ons rondrijden door het besneeuwde landschap. Want dat hadden we wel verdiend na deze toch wel actieve week. We genoten van de laatste momenten in de sneeuw, de mooie uitzichten met de bergen en van een zonnetje op ons gezicht. Meer ontspannen dan dat kun je je winterweek in Val Gardena niet eindigen! 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past