törggelen

Gezellig Törggelen in de herfsvakantie in Zuid Tirol

törggelenDe herfst is in Zuid-Tirol is onlosmakelijk verbonden met het 'törggelen'.  Het is een oude traditie die teruggaat tot de tijd waarin wijnhandelaren de wijnboeren bezochten om jonge wijn te proeven, meestal tussen begin oktober en het begin van de adventtijd. Ook nu wordt er nog volop 'getörggeld'.

Tot eind november kan je in gezellige 'buschenschänken' (boerencafés), hotels en restaurants genieten van streek- en seizoen-gerechten en eigen geproduceerde jonge wijn. Het begrip törggelen stamt van de Törggl af, dat is de ruimte waar de wijnpers stond en waar het törggelen (van het latijnse torquere, draaien) vroeger plaatsvond.

Törggelen in de herfst

De ontstaansgeschiedenis  van de traditie is niet helemaal zeker, er zijn twee mogelijkheden: de oogsthelpers kregen vroeger als blijk van dank een groot feestmaal voorgeschoteld. Valle IsarcoEen andere verklaring is dat de traditie is ontstaan in het dal /Eisacktal, een regio in Zuid Tirol. Hier werd niet veel wijn geproduceerd, maar de paar wijnboeren uit het Valle Isarco mochten hun dieren 's zomers laten grazen op de weiden van de bergboeren. Als tegenprestatie nodigden ze de bergboeren uit voor een boerenfeestmaal met jonge wijn. Met het 'törggelen' werd zogezegd de ruilhandel beklonken. Ook nu geniet je tijdens het törggelen van bijzondere streekgerechten. Een typische 'törggelen'- maaltijd bestaat uit zoete most ('siasser') en jonge wijn ('nuier'), afgerond met gepofte kastanjes ('keschtn') en eventueel zoete beignets. Als hoofdgerecht kwamen vroeger vooral spek en gerookte worstjes (meestal zelfgemaakt) naast eenvoudige boerenkost op tafel.

Evenementen in Zuid-Tirol

Tegenwoordig worden vaak stevige slachtschotels met onder andere 'surfleisch' (gepekeld varkensvlees), wild, zuurkool, diverse worstsoorten, pittige kazen en knoedels geserveerd. En niet te vergeten de bekende schlutzkrapfen, (deegenvelopjes met spinazie-kwarkvulling) en 'tirtlen' (gevulde en gefrituurde deeghapjes).Tijdens het törggelen zijn er overal in Zuid-Tirol leuke evenementen, die zich prima laten combineren met een schitterende herfstwandeltocht!

  • 'Keschtnigl' in Velturno/FeldthurnsDe stekelige bolsters van kastanjes worden in de Zuid-Tiroolse volksmond 'keschtnigl' genoemd. Het dorp Velturno staat elk jaar een week lang in het teken van kastanjes
  • Valle Isarco KastanjewekenVan half oktober tot begin november kun je in restaurants langs de 'keschtnweg', de wandelroute door het Valle Isarco, ontdekken dat je met kastanjes ware delicatessen op tafel tovert.
Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!