Veters bergschoenen strikken

Veters strikken voor je bergwandeltocht

Veters strikken, als het goed is leren we het allemaal als we klein zijn. Daardoor lijkt het goed strikken van je veters misschien een kleine en onbelangrijke handeling. Schoenen aan, veters strikken, en gaan. Toch kan het lonen om voor je bergwandeling even wat aandacht aan je veters te besteden. Want kleine problemen, zoals een knellend gevoel op je wreef of op je tenen, kunnen makkelijk worden opgelost als je je veters goed strikt.

Voordat je gaat wandelen

Je voorbereiding voor je wandeltocht begint eigenlijk al thuis. Je hebt je schoenen natuurlijk goed onderhouden, maar controleer toch even of ze helemaal in orde zijn. En dan vooral je veters! Zie je slijtageplekken? Zitten er plekken tussen waar je veter al begint te breken? Zo ja, vervang je veters! Je wil niet dat ze breken tijdens een afdaling. Een setje reserve-veters meenemen is nooit onverstandig. Het is handig om te letten op de veters die je koopt: ronde veters gaan eerder los dan platte veters, of halfronde veters.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Je schoenen aantrekken

Even schoenen aan en gaan is er dus niet bij. Je veters strikken belangrijk, zeker als je een lange tocht gaat maken. Zet je voet goed in de schoen. Hiel goed tegen de hak, voet goed op de bodem van de schoen. Trek je tegen niet in. Begin dan vanaf onder naar boven je veters goed stevig aan te trekken. Trek ze niet te strak, want je voeten moeten natuurlijk niet afgekneld raken. Pas als alles goed zit, leg je de strik in je veters. De tong van je schoen moet goed aansluiten op je enkel en scheenbeen.

Veters bergschoenen strikken

Onderweg

Sommige veters rekken tijdens je wandeling nog een beetje op, zeker als ze nieuw zijn. Onderweg je veters even opnieuw strikken kan daarom helemaal geen kwaad. Zeker aan het begin van een afdaling is het even aantrekken van je veters een goed idee. Dat voorkomt dat je gaat glijden in je schoen. Druk dus je voet weer goed in je schoen en herhaal alle stappen. Dan zit je schoen weer lekker stevig voor de afdaling. Je schoenen helemaal uittrekken is minder verstandig. Je warme voeten kunnen flink opzetten, waardoor je schoen helemaal niet meer lekker zit.

Experimenteer met veteren

Geen enkel paar voeten is hetzelfde en door je veters op een andere manier door je schoenen te rijgen, kun je soms kleine ongemakken voorkomen. Heb je last van knellende tenen, of juist een geïrriteerde wreef, dan is het verstandig om te experimenteren met de manier waarop je je schoenen vetert. Zoek een manier die bij jouw voeten en wandeltochten past. De Koninklijke Nederlandse Wandelbond heeft een handig overzichtje van verschillende manieren om je veters in je schoenen te rijgen, voor verschillende klachten en soorten voeten.

Experimenteer met strikken

Sommige veters zijn glad, waardoor je strik eerder losschiet. En dat kun je natuurlijk niet hebben. Losse veters zijn onhandig en gevaarlijk. Naast de ‘gewone’ strik, zijn er veel meer knopen om je veters te strikken. Andere knopen zorgen er niet alleen voor dat je veters minder snel los gaan, sommige knooptechnieken kunnen ook helpen ook je voet beter te ondersteunen. 

Meer inspiratie

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?