Wandelbenen, golfers vasculitis

Wandelbenen, wat zijn het en wat doe je er aan?

Wandelbenen, golfbenen, hikers rash of officieel: golfers vasculitis. Veel wandelaars krijgen op een dag te maken met rode branderige vlekken op de onderbenen. Hoe komt dat en wat kun je er aan doen?

Vaak ontstaat de uitslag na of tijdens wandeltochten in een warme omgeving. En vaak, maar lang niet altijd, zijn de mensen die er last van krijgen al een beetje meer op leeftijd. De uitslag kan variëren van helderrode vlekken op de onderbenen, tot harde, branderige paarse vlekken. Geen pretje om mee rond te lopen. Het voelt naar, maar het ziet er ook akelig uit.

Hoe kom je aan wandelbenen?

Wat precies de oorzaak van deze uitslag is, is niet helemaal duidelijk. Door een toename van vocht in de benen, wordt het bloed in de bloedvaten dicht onder de huid verder naar buiten gedrukt. Daardoor wordt ook het ijzer in het bloed naar buiten gedrukt, wat de roodheid of zelfs paarse kleur verklaart. Omdat dit probleem te maken heeft met de elasticiteit van de huid, zie je de problemen met wandelbenen vaak toenemen naarmate de wandelaar ouder wordt en de elasticiteit van de huid afneemt.  


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan ontvang je elke week het beste van Bergwijzer in je mail! 

Meld je aan


Warmte en irritatie lijken ook een rol te spelen. Wandelbenen komen vaak voor op warme dagen, wanneer hitte niet alleen van de zon komt, maar ook afstraalt van afstraalt de stenen onder je voeten. Als het zweet op je benen door die warmte verdampt, blijven de zoutkristallen uit je zweet achter op je huid. En die kunnen dan weer gaan irriteren.

Irritatie kan ook veroorzaakt worden door allergieën. Kijk nog eens naar het materiaal van je sokken, je broek en je schoenen. Of naar de ingrediënten van je zonnebrandcrème. Wellicht zit er een stofje tussen waar je huid niet goed op reageert.

Hoe kom je er van af?

Gevaarlijk, of ongezond zijn wandelbenen niet, maar vervelend zijn die jeukende rode vlekken wel. Het ziet er akelig uit en jeuk is niet leuk. Dus wat kun je er aan doen? Omdat de oorzaken niet precies bekend zijn, is er ook geen pasklare oplossing voor wandelbenen, maar wel zijn er een paar tips die helpen om wandelbenen te voorkomen.

  • Trainen helpt om je lichaam te laten wennen aan de lange inspanning.
  • Drink voldoende.
  • Draag een luchtige, lichte lange broek, dat helpt om de warmte een beetje buiten te houden.  
  • Draag goede en schone wandelsokken.
  • Compressiesokken kunnen ook helpen om de bloedcirculatie in je benen te ondersteunen.
  • Leg tijdens een pauze, of na de wandeling je voeten wat omhoog.
  • Een koud voetenbadje na je wandeling kan ook helpen.

Meestal trekken de rode vlekken na een paar dagen weer weg, in tachtig procent van de gevallen gaat alles vanzelf over. Mocht dat niet het geval zijn, ga dan vooral even langs bij de dokter!

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen