Boermans

Nederlander gaat klimmers op hoogste berg van Noord Amerika redden

De Nederlander Menno Boermans gaat als bergredder in actie komen in Amerika. In opdracht van de Amerikaanse National Park Service komt hij deze zomer in actie om in nood geraakte klimmers op de Mount Denali te redden.

Koudste berg ter wereld

Mount Denali is de hoogste berg van Noord Amerika en één van de Seven Summits. Door die status is de berg een populaire bestemming voor veel bergbeklimmers. Elke zomer gaan er zo´n 1200 klimmers richting de top. Slechts een klein deel van hen haalt de top ook daadwerkelijk. Mount Denali is namelijk ook berucht om de extreem zware omstandigheden. Door de noordelijke ligging is de luchtdruk er laag en het is er koud. De berg heeft als bijnaam ook ´de koudste berg ter wereld´.

Elite-reddingsteam

Boermans gaat deel uitmaken van een eliteteam van bergredders. De alpinisten van Boermans’ team zijn niet alleen ervaren alpinisten, maar hebben ook allemaal medische diploma’s op zak, waarmee ze de nodige eerste hulp kunnen verlenen aan in nood geraakte bergbeklimmers. De reddingswerkers gaan in groepjes van zes de berg op. Elke 1000 hoogtemeters wordt er een kamp opgeslagen dat als uitvalsbasis voor de reddingswerkers dient. Geredde klimmers worden ook weer naar zo’n kamp gebracht. Daar worden ze verzorgd tot de omstandigheden het toelaten dat het slachtoffer naar het ziekenhuis kan worden gebracht.

Bevriezing, uitputting en hoogteziekte

Boermans verwacht vooral veel gevallen van bevriezing, uitputting en hoogteziekte tegen te komen. Andere veel voorkomende verwondingen zijn botbreuken en hoofdwonden. Boermans ziet het als zijn roeping om al deze zaken op te lossen. “Klimmen om iemand te redden geeft betekenis aan mijn leven”, aldus Boermans.  Het is overigens niet de eerste keer dat Menno Boermans als redder naar de Denali gaat. In de zomer van 2011 kwam hij ook al eens in actie.

Meer inspiratie
Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.