Sneeuwairbag foto Nolispanmo

Wintersporters kopen massaal sneeuwairbag

Sneeuwairbag foto NolispanmoLawinecursussen schieten deze winter als paddenstoelen uit de grond. Door de hevige sneeuwval in Europa zijn wintersporters dit jaar erg op hun hoede als ze off-piste gaan skiën. Skiërs gaan beter  voorbereid de berg op sinds het tragische lawine-ongeluk met prins Friso. 

Wintersporters zijn dus op zoek naar de nodige maatregelen om zich weer veilig of veiliger te voelen op de berg. Zo wordt de winkel MK Skiservice in Bilthoven plat gelopen omdat iedereen een sneeuwairbag wil. Een zogeheten ABS-systeem. Dat zijn rugzakken waar grote airbags uit springen als je aan een hendel trekt op het moment dat je onder een lawine terechtkomt. Hierdoor zweef je als het ware weer boven de sneeuw uit en daardoor heb je een grotere overlevingskans. 

Menno Koelewijn, importeur van de sneeuwairbags bij MK Skiservice vertelt dat het ongeluk met prins Friso het verschil duidelijk laat zien:“Onze prins is bedolven onder de sneeuw en zijn vriend is wel onder de sneeuw vandaag gekomen dankzij de sneeuwairbag”. Er is een echte stormloop op het product gekomen, verteld Menno. “Normaal verkopen we er 150 per jaar, in de afgelopen drie dagen hebben we er al 60 verkocht”.

Maar dan ben je er nog niet, volgens Rolf Westerhof, oprichter Snow Safety Center kan je beter eerst een lawine cursus volgen voordat je een duur airbagsysteem aanschaft. “Preventie absoluut boven een airbag, want er is een groot deel die het niet overleeft. Zo is het bekend dat de airbags kapot kunnen gaan”, aldus Westerhof. 

Een lawinecursus wordt door de non-profit organisatie Snow Safety Center voor 125 euro in Snowworld Zoetermeer en bij Bever Zwerfsport in Tilburg aangeboden.

Meer inspiratie
Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95)