Hardangervidda

Hardangervidda. Foto: Anders Gjengedal/Innovation Norway

Hardangervidda

 Anders Gjengedal/Innovation NorwayDe uitgestrekte Hardangervidda is één van de grootste hoogvlaktes van Europa en is de habitat van de grootste rendierpopulatie van Noord Europa. Het is een natuurgebied dat ongeveer 8000 km² groot is en zich uitstrekt over delen van de provincies Hordaland, Telemark en Buskerud. Een deel van het gebied, 3422 km², vormt sinds 1981 het nationaal park Hardangervidda. Daarmee is het het grootste nationaal park van Noorwegen.

 Anders Gjengedal/Innovation NorwayDe uitgestrekte Hardangervidda is één van de grootste hoogvlaktes van Europa en is de habitat van de grootste rendierpopulatie van Noord Europa. Het is een natuurgebied dat ongeveer 8000 km² groot is en zich uitstrekt over delen van de provincies Hordaland, Telemark en Buskerud. Een deel van het gebied, 3422 km², vormt sinds 1981 het nationaal park Hardangervidda. Daarmee is het het grootste nationaal park van Noorwegen.

Er zijn twee bezoekerscentra voor de Hardangervidda, het Hardangervidda Natursenter met een vestiging in Eidfjord en een bij het meer Møsvatnet dichtbij Rjukan (gemeente Tinn). Op de Hardangervidda zijn ook diverse toeristenhutten (turisthytte) van de Den Norske Turistforening zoals onder andere Sandhaug, Litlos, Haukeliseter, Mårbu en Kaldovd.

Het is een populair gebied vanwege de vele verschillende outdoor activiteiten die je er kan ondernemen. De grote ontdekkingsreizigers Roald Amundsen en Fridtjof Nansen ‘gebruikten’ allebei de Hardanggervidda om zich voor te bereiden op hun talloze poolexpedities. Er is een overvloed aan goed gemarkeerde routes voor wandelen, bergwandelen, fietsen en langlaufen.

Het centrale gedeelte ligt op een hoogte van 1200–1.400 meter. Aan de randen liggen bergtoppen die aan de noordkant oplopen tot bijna 1900 meter: de Hardangerjøkulen. De hoogste bergtoppen zijn de Hallingskarvet (1933 m), Gaustatoppen (1883 m) en Hardangerjøkulen (1876 m). Een markante top is de Hårteigen, centraal gelegen op de Hardangervidda. Met een hoogte van 1690 meter en zijn karakteristieke top is de Hårteigen bijna overal op de Hardangervidda te zien.

Het westelijk gedeelte van het bergplateau heeft een alpine karakter dat langzaam overgaat in smalle valleien en de Sørfjord. In het noordwesten ligt één van de grootste gletsjers van Noorwegen, de Hardangerjøkulen (73 km2)

Flora en fauna
De Hardangervidda heeft ondanks zijn ligging boven de boomgrens, toch een grote variëteit aan planten en diersoorten en is zelfs het meest zuidelijke gebied in Noorwegen waar Arctische dieren en planten voorkomen. Er groeien meer dan 500 verschillende planten en er zijn 100 verschillende vogelsoorten en 21 verschillende diersoorten. De grootste kudde rendieren van Noord Europa is op de Hardangervidda te vinden. Ze trekken het hele jaar rond over het bergplateau. Van hun wintergebied aan de oostkant van de Hardangervidda naar de voedselrijke en vruchtbare gebieden aan de westkant van de hoogvlakte.

Het afwisselende klimaat op de hoogvlakte heeft een duidelijk effect op de flora, die uitbundiger is aan de westkant dan aan de droge oostkant. Een flink gedeelte van de Hardangervidda is bedekt met ruw gras, mos en korstmossen.

Rjukan en de Gaustatoppen. Via Wikimedia commons
Nieuws - 3 aug 2015

De UNESCO heeft de regio rondom de Noorse plaatsen Notodden en Rjukan benoemd tot werelderfgoed.De UNESCO roemt het gebied om de rol die het gebied in de Noorse geschiedenis speelde en de bijzondere mix tussen industriële architectuur uit het begin van de twintigste eeuw en ongerepte natuur.

Reisverhaal - 28 jun 2012

Over het land is het vooral de eerste paar dagen nog wel eens navigeren van sneeuwvlek naar sneeuwvlek. Maar we ontdekken snel dat de pulka ook wel wil glijden over een stukje vers rendiermos.

Vakantietip - 1 mrt 2012

Maarliefs vier prachtige watervallen bevinden zich op de route van de fjorden naar de bergen. Bewandel één van de mooiste wandelroutes van Noorwegen deze zomer! Het Nationale Park Hardangervidda is het grootste Nationale Park van Noorwegen. Van Kinsarvik in Hardanger voert de klim door Husedal naar Hardangervidda.

Ijsklimmen. foto: hfleger,
Vakantietip - 16 mei 2011

Dit is een spectaculair jaarlijks terugkerend ijsklimevenement in het laatste weekend van februari. In 1978 lukt het de twee Noorse klimmers Marius Morstad en Bjørn Myrer Lund  de Rjukanfossen te beklimmen, een bevroren waterval.

Wandelroute - 16 mei 2011

Deze wandeltocht voert je door het noordelijke deel van de Setesdag Austhei (de oostelijke bergen). Je begint bij Berdalen op 800 meter hoogte, dan stijg je tijdens deze tocht door de bergen circa 1200 meter. Volg je de route via Bjåen, dan is de stijging circa 1400 meter. Voor deze tocht heb je goede kleding en schoeisel nodig. Ook moet je voldoende eten en drinken meenemen.

Rauland. foto: S james,
Vakantietip - 15 mei 2011

Rauland wordt omgeven door imposante natuur, zoals de Hardangervidda, één van de grootste bergplateaus van Europa, waar nog rendieren in het wild leven. En door de Nupsfonn gletsjer, één van de meest zuidelijk gelegen gletsjers van Noorwegen. En natuurlijk het Møsvatn, een uitgestrekt bergmeer.

Rjukan. foto: D. fleger,
Vakantietip - 15 mei 2011

Het plaatsje Rjukan ligt vlakbij het Hardanger Nationaal Park en is bekend vanwege de befaamde Gaustatoppen (1833 meter) en de belangrijke rol in de Tweede Wereld Oorlog.Musea Het  met exposities over de industriële ontwikkeling van Noorwegen en van Rjukan in het bijzonder.

Reisverhaal - 13 mei 2011

De Denen hadden ons niet verteld dat er nog enorme modderpoelen overwonnen moesten worden. Maar zoals met zoveel problemen kom je ook hier wel overheen. Het geplande eindpunt Gjendebu halen wij net niet. Rond een 19.00 uur is het nog een paar kilometer maar wij houden voor gezien voor vandaag. Het wordt het tijd voor het opzetten van de tent en het koken van een warme maaltijd.

Reisverhaal - 13 mei 2011

Na een eerste nacht in Oslo, is het mogelijk om een (hele) vroege trein te nemen. Dat doen wij dus lekker niet, het is vakantie! Finse, daar waren we 3 jaar geleden ook al eens uit de trein gestapt. Het is een klein dorpje of kun je het beter een gehucht noemen? Finse ligt op 1222 meter en is met de auto niet bereikbaar.

Trolltunga
Wandelroute - 3 mei 2011

Een van de populairste wandelbestemmingen ligt in de Hardangerregio, de route naar de Trolltunga. Voor de durfals kan je helemaal op de uitstekende rotspunt van Trolltunga staan. De tocht begint in Skjeggedal en langs de route liggen mooie attracties, zoals de stuwdam van Ringedalsdemningen en diverse gletsjermolens.

Abonneren op Hardangervidda